Az ENSZ foglalkozik a nagymihályi romák ügyével, akiket nem engedtek be egy kávéházba

2012. augusztus 21. - 15:24 | Belföld

Az ENSZ foglalkozik a nagymihályi romák ügyével, akiket még 2005-ben bőrszínük miatt nem engedtek be a nagymihályi Idea kávéházba.

A külügyminisztérium észrevételezési eljárásra beterjesztett jelentése ennek kapcsán azt is tartalmazza, hogy Szlovákia ugyanakkor szankciókra nem számíthat.

A faji diszkrimináció megszüntetésével foglalkozó ENSZ-bizottság foglalkozik Ľubica A., Tibor K. és Lucia P. panaszával, akik elégedetlenek a szlovákiai bíróságok eljárásával.

Bár a Kassai Kerületi Bíróság 2010-ben megállapította, hogy etnikai hovatartozásuk miatt diszkriminálták őket, pénzbeli kártérítést nem határozott meg.

A külügyi jelentés tartalmazza, hogy a panasztevők egyúttal nehezményezik az eljárás aránytalan hosszát.

2006-ban a Nagymihályi Járásbíróság hozta meg az elsőfokú ítéletet, hogy diszkriminálták őket, ám elutasította, hogy az etnikumuk miatt. Egy évre rá a kerületi bíróság az ítéletet eltörölte és az ügy újratárgyalását rendelte el. 2008-ban a járásbíróság már úgy ítélkezett, hogy az etnikai hovatartozásuk miatt diszkriminálták őket, a kávéház tulajdonosát arra kötelezték, hogy bocsánatkérő levelet küldjön nekik. Ezt az ítéletet erősítette meg a kerületi bíróság is.

Az ENSZ-bizottság még nem döntött arról, hogy elfogadja-e az érintettek keresetét. Amennyiben megállapítanák, hogy a panasztevők kárt szenvedtek, Szlovákiának abban az esetben sem kötelező kártérítést fizetnie. A bizottság csak javasolhatja, hogy tegyen intézkedéseket a hiányosságok megszüntetésére, valamint a hasonló esetek megelőzésére.

SITA/para