Koncessziós díj: Radičováék eltörölték, Ficoék visszaállítják

2012. augusztus 22. - 14:33 | Belföld

2013-tól mégsem szűnik meg a koncessziós díj, havi 4,64 eurót kell fizetnünk a közszolgálati szlovák rádió és televízió szolgáltatásaiért.

A koncessziós díj eltörlését még a Radičová-kormány idején, tavaly októberben szavazta meg a parlament Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter javaslatára. A módosítás 2013 januárjával lépett volna érvénybe, a befizetett illetékeket az állami költségvetésből pótolták volna. A Fico-kormány azonban most keresztülhúzta az előző kabinet elképzelését, marad a koncessziós díj.

A változtatást a Marek Mad'arič által vezetett kulturális tárca indítványozta. Indoklásuk szerint a díj eltörlésével veszélybe került volna a közmédia függetlensége, mivel így a szlovák rádió és televízió költségvetése csakis a regnáló kormánytól függött volna. "Ezen kívül a közszolgálati szlovák rádió és televízió (RTVS) a törvény értelmében a nyilvánosságot és a közérdeket szolgálja, ezért normális, hogy a polgárok szintén részt vállalnak a közmédia finanszírozásában" - áll az indoklásban. A kulturális minisztérium szerint a koncessziós díjak jótékony hatással vannak az állami költségvetésre is.

A koncessziós díj 2013-tól 4,64 euró lesz. Az illetéket köteles befizetni minden magánszemély, aki áramszolgáltatást vesz igénybe lakásában vagy házában. A díjat azon munkáltatóknak is fizetniük kell, akik tartósan legalább három személyt alkalmaznak.

(sita/parameter)