Az állatok gazdái felelősek a kutyatámadásokért

2012. augusztus 24. - 09:33 | Belföld

Az állatorvosok szerint sok tenyésztő nem tartja be a kutyanevelés alapszabályait, és ezért nem is lehet őket felelősségre vonni...

Az utóbbi időben történt kutyatámadásokért egyértelműen az állatok gazdái a felelősek - jelentették be az állatorvosi szervezetek vezetői szerdán, nyitrai sajtótájékoztatójukon. A szakemberek abban látják a problémát, hogy a tenyésztőket nem lehet kötelezni arra, hogy betartsák a kutyanevelés alapvető szabályait, és a szankcionálás mértéke sem megfelelő a helytelen állattartás esetén.

Az állatorvosok minden tenyésztőt pszichológiai vizsgálatnak vetnének alá, ezen kívül kivétel nélkül szakvizsgát kéne tenniük azon személyeknek, akik kutyatenyésztésbe kezdenek. Elképzeléseik szerint egyes fajták nem regisztrált tenyésztését törvénnyel kéne tiltani, és azt is jogszabályba foglalnák, hogy tragikus kimenetelű kutyatámadások esetén az állatok gazdája-tenyésztője a felelős. A vizsgával nem rendelkező, 40 centiméternél magasabb kutyák számára pedig nyilvános helyen kötelezővé tennék a szájkosár viselését. Az összes javaslatot eljuttatják a mezőgazdasági minisztériumnak.

"Nem szeretnénk, hogy néhány tragikus esemény rossz fényt vessen az állatorvosi szakmára" - jelentette ki Jozef Jursa, az egyik szervezet vezetője.

Minden a neveléstől függ

Az állatorvosok azt állítják, hogy lehetetlen a kutyákat veszélyes és nem veszélyes kategóriákba osztályozni. A statisztikákban például nem lehet tragikus esetet találni, amelyet dobermann okozott volna, viszont az általánosságban sokkal békésebbnek hitt német juhászoknál sokkal több harapásos esetet regisztrálnak. Az állatorvosi szakmára rendkívül negatív hatással lenne, ha hivatalos lista készülne a veszélyes kutyákról, ez szakmailag nem állná meg a helyét - hangzott el a sajtótájékoztatón. A szakemberek szerint egy jól tartott és nevelt kutyából csak a gazdája válthat ki agressziót, ezen kívül szinte csak a nagyon öreg kutyáknál képzelhető el, hogy ok nélkül harapnak.

"Az egész világon minden elismert szakértő azt állítja, hogy egyik kutyafajta sem eredendően agresszív, és ez az európai szakmán belül is alaptétel. Vannak azonban fajták, amelyeknél a tenyésztés során könnyebben elő lehet hozni az agressziót, de ezt szándékosan csak a felelőtlen, és nem hivatásos tenyésztők teszik" - nyilatkozta Juraj Štaudinger állatorvos.

A külső alapján választunk...

A szakemberek rámutattak arra, hogy nagyon sokan a kinézet és a külső jegyek alapján választanak maguknak kutyát, és nem veszik figyelembe, hogy az állatokat minden esetben nevelni kell, igénylik a rendszeres törődést és a gyakorlást. Az elhanyagolt kutyáknál sokkal nagyobb az esély a harapásra, a felelősségteljes és gyakorlott állattartók viszont a dominánsabb ebeket is képesek megnevelni.

(sita/parameter)