Gorilla-ügy: Blokkolják a határt a Generáció '89 aktivistái

2012. augusztus 24. - 17:32 | Belföld

A Generáció '89 civil szervezet aktivistái augusztus 29-én egy rövid időre leblokkolják a Jarovce-Kitsee szlovák-osztrák határátkelőt.

Róbert Mihály, a tüntetés egyik főszervezője közölte, hogy ezzel reagálnak arra, hogy a mintegy 60 ezer oldalas vizsgálati anyag ellenére még senki ellen nem emeltek vádat a Gorilla-ügyben. A demonstrációt az Ausztriába irányuló útszakaszra tervezik, ahol transzparenseket feszítenek majd ki. Ezekkel kívánják felhívni a figyelmet a Gorilla-üggyel kapcsolatban felmerülő kétségekre, illetve arra, hogy az arra autózók éppen elhagyják a "banánköztársaságot".

Mihály elmondta azt is, hogy az akciójukat szabályosan bejelentették a jarovcei illetékes hivatalnál, valamint a rendőrség együttműködését is kérték. Az aktivista leszögezte, céljuk a mediális csend és a társadalmi apátia megtörése a Gorilla-üggyel kapcsolatban, illetve hogy a demonstrációk visszatérjenek az utcára, nyomást gyakorolva ezzel az ügyben illetékes szervekre.

A mozgalom egyúttal tüntetést tervez szeptember 9-ére a pozsonyi SzNF térre, ahonnan a tömeg átvonulna az elnöki palota, majd a parlament épülete elé. Ez éppen fél évvel azután történik, hogy a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel a parlament előtt.

SME/para