Az SaS a sterilizáció ingyenessé tételét javasolja

2012. augusztus 27. - 13:49 | Belföld

Lucai Nicholsonová tett javaslatot az SaS nevében az egészségügyi törvény módosítására, mely érintené a legalább négy gyermekkel rendelkező vagy a 35 évnél idősebb személyeket.

A törvénymódosítás újdonsága az is, hogy már a nemzetiségek nyelvén is hozzáférhető lenne a belegyező nyilatkozat, melynek aláírása kötelező ilyen esetekben.

„Ezzel egyszerűsödne az egészségügyi dolgozók munkája, akiknek a törvény értelmében kötelező kielégítő információval szolgálni a beavatkozásról, mely a nemzetiségek esetében problémát jelenthet, ha a nemzetiséghez tartozó nem érti teljesen a nyilatkozat államnyelven megírt szövegét.“ - mondta Nicholsonová.

További garanciális elem lenne, hogy a nyilatkozat aláírásához kötelező lenne egy a páciens által megjelölt tanú jelenléte is. Fennmaradna az aláírástól számított 30 napos időszak is, mely során a páciens visszavonhatná a sterilizációs igényét.

Nicholsonová szerint sok többgyermekes család egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy az alapszinten 3-500 eurós beavatkozás árát megfizesse – ugyanakkor igény lenne rá. Az SaS által kidolgozott módosítás indoklása szerint a fogamzásgátlás egyéb módszerei drágának és egészségügyi kockázattal járónak nyilvánította. Szerintük a módosítás elfogadása nem befolyásolná negatívan a születések számát, mivel az csak a 3, illetve 4 gyermekkel rendelkező személyek esetében tenné lehetővé a sterilizációt – ugyanakkor Szlovákiában ma egy nőre 1,4 gyermek jut átlagban.

A képviselő tagadja, hogy a javaslattal enyhítenék a sterilizáció előfeltételeit – szerinte az jogi, szakmai és etikai szempontból nagyobb védelmet nyújtana a beavatkozás mellett döntő személyeknek.

- sita/para -