Közigazgatási ász: az állam mindenhol velünk lesz...

2012. augusztus 27. - 14:44 | Belföld

Robert Fico és Robert Kaliňák ma együtt jelentették be az ESO - ász névre keresztelt közigazgatási reform részleteit.

A miniszterelnök és a belügyminiszter azt szeretné, ha az állam közelebb kerülne a polgárokhoz és hatékonyabbá válna.

A reform első pillérét az jelentené, hogy elképzeléseik szerint 50 kilométeres körzetenként de legfeljebb egyórányi utazással elérhető legyen egy államigazgatási elérhetőségi pont, ahol az állampolgár egy összevont hivatal keretén belül intézheti hivatali teendőit. Így nem kellene több hivatalt is meglátogatnia, ráadásul Szlovákia-szerte bárhol eljárhatna – nem csak a lakhelyén. Alapelvvé kellene válnia annak is, hogy az állam nem kérhetné azt az információt a polgártól, amit már egyszer begyűjtött.

A reformnak ez a része 2014. január 1-vel kellene működőképessé váljon.

A második pillérben strukturális átalakítások vannak. Az elérhetőségi pontokon kívül a járásokban létrejönnének az úgynevezett integrált államigazgatási hivatalok, ahol koncentrálva jelenne meg az államigazgatás teljes palettája helyi szinten. Így a mostani 613 államigazgatási szervből 79 nagy hivatal jönne létre.

A harmadik reformpillért Fico és Kaliňák szerint azok a megtakarítások jelentenék, melyek a belügyminisztérium számítása szerint a jelenlegi pénz- és időbefektetésnek a felét jelentenék a polgárok számára. A z állam szerintük így 2016-ig 700 millió eurót takaríthatna meg.

- sita/para -