SZTRÁJK: A szeptemberi becsöngetés után ki is csengetnek...

2012. augusztus 27. - 18:33 | Belföld

Az oktatásügyi és tudományos dolgozók szakszervezete figyelmeztető sztrájkot hirdetettet szeptember második hetére.

Az egynapos figyelmeztető sztrájkra szeptember 13-án kerülne sor reggel 06:00 órától 18:00 óráig. A szakszervezet képviseletében ma ezt Pavel Ondek jelentette be. Mint arról beszámolt, a sztrájk-felhívást hosszas, sikertelen tárgyalások előzték meg.

„A sztrájkkal tiltakozásunkat akarjuk kifejezni a beterjesztetett 2013-as 2015-ös időszak szlovák költségvetésével kapcsolatban, mely ellentétes az 50 ezres tagságunk jogos kéréseivel.” - nyilatkozta Ondek. A sztrájktól azt várják, hogy az érintett kormányképviselők érdemben foglalkoznak majd az oktatásügy rossz helyzetével, leginkább a szektor bérkörülményeivel. Az egyes iskolákon sztrájkbizottságok létesülnek majd, hogy felmérjék a felhívás támogatottságát. Az oktatásügyi intézmények majd értesítik a szülőket az oktatás esetleges elmaradásáról.

A szakszervezeti szövetség kéri a hároméves költségvetés megerősítését úgy, hogy az oktatásügy terén reális bérnövekedésre kerüljön sor – 2013-ban legalább 10%-nyi mértékben.

„Javasoljuk a bérezés rendszerének olyan formában történő módosítását, hogy a szakdolgozók bére a nemzetgazdasági átlagfizetés 1,2-2,0-sét tegyék ki.” - mondta Ondek. A szakszervezet azt is javasolja, hogy a GDP arányos oktatásügyi kiadások a választási ciklus végére legyenek összevethetően az uniós országok hasonló kiadásaival.

A szakszervezeti vezetés nagy elvárásokkal viseltetett az új kormány iránt, ám a meghirdetett költségvetés csak a már meglévő különbségek és kedvezőtlen helyzet konzerválására alkalmas.

Egy évvel ezelőtt szeptember 13-án 10 ezer ember szólította fel a kormányt, hogy teljesítse a programjában foglaltakat az oktatásügyre vonatkozóan.

„A nagygyűlés követelései az új kormány létrejötte után sem teljesülnek – a 2013-as költségvetésben az oktatásügyi minisztérium költségvetési tétele csökkent.” - egészítette ki Ondek. Ezért nemet mondanak erre a tervezett költségvetési tételre.

- sita/para -