A heroint és a pervitint is kipróbálta a parlamenti képviselő

2012. augusztus 28. - 10:30 | Belföld

A marihuána dekriminalizációjáért küzdő politikus elárulta: tizenévesként a heroint és a pervitint is kipróbálta.

Martin Poliačik, a liberális SaS politikusa a SME napilap hasábjain beszélt a kábítószerrel kapcsolatos tapasztalatairól.

"Tizenéves lázadó voltam, kettesem volt magaviseletből, és természetesen a drogok is felbukkantak az életemben. Nem vagyok erre büszke, de ezek a dolgok fontos szerepet játszottak a felnőtté válásomban" - nyilatkozta a 32 éves parlamenti képviselő. Arra a kérdésre, hogy tinédzserként milyen drogokat fogyasztott, azt válaszolta: "főleg füvet".

A kábítószer-használatot azzal indokolja, hogy abban az időben sok ismerőse lett a szerek rabja. Beszélt a keményebb drogokról is: "meg akartam tudni miért csinálják, ezért egyszer kipróbáltam a heroint és a pervitint is. Nem lettem a drogok rabja, de könnyebben meg tudom érteni, hogy miért olyan vonzó ez az egész, és mit keresnek benne az emberek" - tette hozzá.

A napilap által közölt beszélgetésben Poliačik azt is elmondta, hogy a kemény drogokkal való üzletelést "disznóságnak" tartja, tekintettel arra is, hogy a szlovákiai kábítószer-piacon ezeket a szereket - mint például a heroin és a pervitin - különböző módszerekkel higítják. "A tiszta heroin messze nem olyan kártékony az emberi szervezetre, mint a vegyített, felhigított társai. Természetesen rendkívül erős függőséget okoz, de az emberi test működőképes marad" - mondta a képviselő.

Poliačik nagyon fontosnak tartja, hogy az állam hogyan viszonyul a kábítószer-fogyasztókhoz. "Civilizációnk már nagyon hosszú ideje büntetésekkel és elnyomással harcol a dílerek, terjesztők és a felhasználók ellen, ennek pedig egyetlen következménye lett: a droghasználók száma folyamatosan növekedik. A börtönök tele vannak, a felvilágosítás minimális" - jelentette ki.

(sme/parameter)