REFORM: 15 helyett 25 év után mehetnek szolgálati nyugdíjba a rendőrök!

2012. augusztus 29. - 10:24 | Belföld

A katonák és rendőrök idáig 15 év szolgálat után kérelmezhették nyugdíjazásukat, a belügyminisztérium javaslata szerint 2013-tól már 25 év lenne a minimális szolgálati idő.

A Robert Kaliňák (Smer-SD) vezette belügyminisztérium már tárcaközi egyeztetésre küldte azt a törvényjavavaslatot, mely szerint 2013. január 1-től a fegyveres erők tagjai a jelenlegi 15 helyett 25 év szolgálat után vonulhatnak szolgálati nyugdíjba.

Az új jogszabály a belügyminisztérium tervei szerint azt is kimondja, hogy a már nyugdíjazottaknak havonta 10 százalékos szolgálati illetéket kell fizetniük. Az ún. stabilizációs illeték befizetése azoknak kötelező, akik 2002. júnus 30-tól napjainkig vonultak szolgálati nyugdíjba. Az elképzelések szerint az illetéket az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, azaz 62 éves korig kéne fizetni. Az ebből származó pénzt az állam visszatenné abba a "kasszába", melyből a szolgálati nyugdíjakat finanszírozzák. Ugyanakkor a tárcaközi egyeztetés során ez még változhat, ugyanis a pénzügyminisztérium 19 százalékos illetéket javasol, és a pénzt nem a nyugdíjkasszába, hanem egyenesen a költségvetésbe utalnák. "A részletekről természetesen tárgyalni fogunk a belügyminisztériummal, biztosan egyezségre jutunk" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Radko Kuruc, a pénzügyi táca szóvivője.

A reform várhatóan szabályozza majd a "lelépőt" is. Az egyszeri juttatást jelenleg akkor lehet igényelni, ha a rendőr vagy katona 5 év szolgálat után elhagyja a testületet. Az 5 évet a belügyi tárca 13 évre emelné, de ez csak azokra a dolgozókra vonatkozna, akik a törvény hatályba lépését követően állnak munkába a fegyveres testületeknél.

A törvényjavaslat a jogerősen börtönbüntetésre ítélt, már nyugdíjazott katonákat vagy rendőröket is érinti. Azoknak a személyeknek, akiket szándékos bűncselekmény miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság, egészen a büntetés letöltéséig nem folyósítják nyugdíjukat. Szabadulás után azonban az "utalás" újraindul.

(sita/parameter)