Nagy nyomot hagy a száraz nyár az élelmiszerárakon...

2012. augusztus 30. - 19:40 | Belföld

A szárazság okozta terméskiesés és a világpiaci árak emelkedése miatt már a következő hónapokban az élelmiszerek jelentős drágulására lehet számítani Szlovákiában - közölte Jarmila Halgasová, a Szlovák  Élelmiszeripari Kamara (PKS) igazgatója csütörtökön a szervezet Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján.

Daniel Poturnay, a PKS elnöke szerint az élelmiszerárak várható emelkedése hátterében elsődlegesen a mezőgazdasági termékeknek az alacsonyabb termésből eredő drágulása áll. Ráadásul ezekből a terményekből az idén a fogyasztás meghaladta a raktárkészletek szintjét.

"Az étkezési búza ára eddig közel 10 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, de újabb drágulás várható, hiszen ennek ára a világpiacon 290 euró körül mozog tonnánként, ami 60 euróval több mint itthon" - jegyezte meg Poturnay. Hozzátette: hasonló a helyzet a takarmánygabonánál is, amelynek nemrégiben még 120 euró volt a tonnánkénti ára, ma viszont már eléri a 180 eurót. A szója esetében 400 euróról 600-ra kúsztak fel az árak.

Már most ráfizetünk, de még mindig a legolcsóbbak közé tartozunk

A kamara elnöke hangsúlyozta, már most érezhető, hogy a termények árainak emelkedése milyen mértékben befolyásolja a húsárakat, ezen belül leginkább a sertéshúsét. "Az év eleje óta 28 százalékkal, 1,85 euróra emelkedett a vágott sertések kilónkénti ára, ennek a növekedésnek közel kétharmada az elmúlt hónapban zajlott le" - mutatott rá, hozzátéve, hogy két évvel korábban 1,15 euró volt az átlagár.

A PKS elnöke ugyanakkor úgy véli: az áremelkedést az alacsonyabb termés hatása mellett az is indokolja, hogy Szlovákiában az élelmiszerárak emelkedése már hosszú évek óta elmarad az inflációtól. "Az elmúlt 10 év során átlagban 32 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, ám ugyanezen idő alatt 60 százalék volt az infláció, a bruttó bérek pedig 107 százalékkal nőttek" - mutatott rá. Hozzátette: Szlovákiában az élelmiszerárak jelenleg jelentősen alulértékeltek és a legalacsonyabbak közé tartoznak az eurózónában. "Az élelmiszeriparban 100 euró forgalomra 50 cent nyereség jut Szlovákiában" - jegyezte meg.

Leépülés jön?

Az élelmiszerárak várható emelkedésének a lakosságra gyakorolt hatása mellett más negatív következményei is lehetnek. A kamara szerint ugyanis félő, hogy hozzájárulhat a szlovákiai élelmiszeripar, valamint az állattartás további leépüléséhez.

"2004 óta több mint 8.300 munkahely szűnt meg az ágazatban, ami 20 százaléknál is magasabb foglalkoztatás csökkenést jelent" - jelentette ki Poturnay, aki szerint az ágazat visszaesésének következményei kihatottak a hazai őstermelőkre is. "2005 óta a szarvasmarha állomány 12,2 százalékkal, a vágóbaromfi állomány átlagban több mint 20 százalékkal csökkent, a sertésállomány pedig a felére esett vissza" - mondta. Ennek következményeként az ország jelenleg kevesebb mint 50 százalékban önellátó, ami a legalacsonyabb arány a régióban.

(MTI)