Megérkezett a magyarországi oktatási támogatás, tumultus az OTP előtt

A Bethlen Gábor Alapítvány 75 eurós támogatását az OTP fiókjaiban lehet készpénzben felvenni, az első kifizetési napon a szülők megrohamozták a bankot.

Összesen körülbelül 110 eurónak megfelelő egyszeri támogatási összegre számíthatnak azok a szülők, akik idén februárban magyar iskolába íratták be gyereküket - írja pénteki számában az Új Szó napilap. 10 ezer forint (35 euró) a Rákóczi Szövetségtől, 75 euró a Bethlen Gábor Alapítványtól.

Míg a Rákóczi Szövetség támogatását az oktatási intézményeket személyesen felkeresve osszák szét a szervezet képviselői, addig a Bethlen Alap dotációját a szlovákiai OTP bankba utalják. A szülőket nem kötelezik számlanyitásra, készpénzben a gyermek születési bizonyítványát, és a szülő személyi igazolványát felmutatva lehet felvenni az összeget.

Káosz Dunaszerdahelyen

A támogatás kifizetési időszaka szeptember 4-től december 21-ig tart, a pénzt elsőként az 1993 szeptember 1-je után születettek kapják meg.

A kifizetés első napján az OTP dunaszerdahelyi bankfiókja előtt tumultus alakult ki, a támogatásra váró szülők sora az utcán kígyózott. A hosszas sorakozás miatt többen elveszítették a türelmüket, és kiabálva adtak hangot nemtetszésüknek. Azokat az ügyfeleket, akik nem a támogatást felvenni jöttek, a bank dolgozói soron kívül "szolgálták ki".

A Bethlen Gábor Alaptól 75 euróra számíthatnak a szülők, közölte az Új Szó kérdésére Pék László, a támogatás kiosztását lebonyolító Szlovákia Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. "A legtöbb diák már az iskolakezdés napján megkapta a Bethlen Gábor Alapkezelő ezzel kapcsolatos levelét" - mondta Pék.

A támogatás évente esedékes, ezért azt tanácsolják, hogy a szülők inkább nyissanak számlát az OTP-ben. Pék László tájékoztatása szerint csupán azokat a támogatási kérvényeket nem fogadták el, ahol az illető diáknak több, mint 50 igazolatlan órája van.

(Új Szó / parameter)