Csökkent Szlovákia versenyképessége

2012. szeptember 5. - 13:01 | Belföld

Csökkent Szlovákia versenyképessége a Világgazdasági Fórum (WEF) globális konkurenciaképességet értékelő éves jelentése szerint - közölte Robert Kicina a WEF szlovákiai partnerszervezete, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) igazgatója szerdán.

A WEF 2012-re és 2013-ra vonatkozó jelentése szerint Szlovákia két hellyel, a 71-ik helyre esett vissza tavalyhoz képest a 144 ország versenyképességét értékelő listán. Ez a Szlovákia által elért legrosszabb helyezés az ország az értékelésbe való, 1997-es besorolása óta.

Szlovákia ezzel az eredménnyel az EU tagállamai közül az egyik legrosszabb eredményt érte el, ugyanis versenyképesség terén csak Romániát (78-ik hely) és Görögországot (96-ik hely) tudta megelőzni. A konkurenciaképességi listán a V4-es országok közül a stagnáló Lengyelországot (41. hely) leszámítva, mindenki rontott előző évi pozícióján, Szlovákiát azonban mindegyik visegrádi partnere megelőzte, Csehország a 39., Magyarország pedig a 60. helyen végzett. A WEF listáját már negyedik éve Svájc vezeti.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség szerint Szlovákia versenyképességének ismételt visszaesését az okozta, hogy az elmúlt évek során - az ezen irányú ígéretek ellenére - egy szlovák kormányzat sem tett annak érdekében, hogy eltávolítsa a vállalkozói közeg javulását fékező akadályokat. "Az alacsony hatékonysággal működő közintézmények, a jogérvényesítés gyenge szintje, a magas költségvetési hiány, az oktatási rendszer alacsony színvonala, a bürokrácia és a korrupció a legfőbb okai annak, hogy az ország versenyképessége visszaesett" - mutatott rá Robert Kicina. Hozzátette: Szlovákiában 2004 óta nem valósultak meg a vállalkozók és a vállalkozói közeg helyzetét javító lényegi reformok. "A Világgazdasági Fórum már hat egymást követő alkalommal rontott Szlovákia besorolásán, az ország mindinkább lemarad visegrádi partnereitől" - szögezte le a PAS igazgatója.

Szlovákia a WEF versenyképességi listáján az idén kapta a legrosszabb besorolást, a legjobb helyezést (37. hely) 2006-ban sikerült elérnie.

MTI/para