Čaplovič volt tanácsadója vizsgálhatja Figeľ kisdoktori címét

2012. szeptember 6. - 11:56 | Belföld

Dušan Čaplovič (Smer-SD) egykori tanácsadója, Marcela Gbúrová vezeti azt a csoportot, amely Ján Figeľ (KDH) kisdoktori címe megszerzésének körülményeit hivatott megvizsgálni.

A politológus Gbúrová az Akkreditációs Bizottság társadalomtudományi munkacsoportjának vezetője. Ján Figeľ az európai integrációból írta kisdoktori munkáját, amelyet az Egészségügyi és Szociális Főiskola hagyott jóvá. Ők azonban elismerték, hogy a disszertációs munka hibáitól könnyebben eltekintettek, mivel Figeľ eurobiztos volt annak idején.

Gbúrová még az előző Fico-kormány idején volt Čaplovič tanácsadója, amikor az a kisebbségekért felelős kormányalelnöki funkciót töltötte be.

Michal Kaliňák, az oktatásügyi tárca szóvivője úgy nyilatkozott, hogy korábbi kapcsolatuk nem játszik szerepet a jelenlegi ellenőrző tevékenységben. Az Akkreditációs Bizottság vezetője, Ľubor Fišera szerint is törvényes az eljárás.

Gbúrovát még az előző Fico-kormány választotta be az Akkreditációs Bizottságba. A Transparency International azért kritizálta, mert az STV-ben független politológusként lépett fel, holott Čaplovič fizetett tanácsadója volt.

Gbúrová elmondta, hogy függetlenként bírálja el Figeľ munkáját. Hozzátette, hogy soha nem volt a Smer tagja, és további 12 tagja van a munkacsoportjának. Az iskolát várhatóan e hónapban látogatják meg, a vizsgálat befejezésének idejét azonban egyelőre nem lehet megjósolni. Megvizsgálják ugyanis mind a 80 doktorandust, aki akkoriban szociális munka szakirányon szerzett diplomát.

Az Akkreditációs Bizottság ugyanakkor nem vizsgálja a Smeresek által szerzett kétes diplomákat. A Főiskolák Hallgatói Tanácsa, valamint a Doktorandusok Szövetsége kérte Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter professzori, valamint Renáta Zmajkovičová parlamenti alelnök jogdoktori címének vizsgálatát, miután a felszínre került Figeľ kétes ügye.

Michal Kaliňák úgy nyilatkozott, hogy nem ismertek újabb információk, amelyek indokolttá tennék az utóbbi két politikus címének vizsgálatát.

SME/para