Ötmillió eurót kell visszatérítenünk Brüsszelnek - Čaplovič és Mikolaj egymásnak esett

2012. szeptember 6. - 08:59 | Belföld

Szlovákiának vissza kell fordítania ötmillió eurót az Oktatás nevű EU-s operációs programból való merítés hibái miatt.

Dušan Čaplovič (Smer-SD) oktatásügyi miniszter a parlament oktatásügyi bizottságának szerdai ülésén közölte, hogy egy könyvvizsgálat a 2008-2010-es időszakban jelentős hibákat észlelt több közbeszerzési projekt terén. Ezek a közbeszerzések elsősorban az Állami Pedagógiai Intézetet, valamint az Oktatásügyi Információs és Előrejelzési Intézetet érintették.

Čaplovič közölte, hogy a minisztérium EU-s strukturális alapokért felelős ügynökségének illetékesei ellen büntető feljelentést tesznek, mivel felelnie kell annak, aki jóváhagyta, hogy minden a legnagyobb rendben van.

A miniszter közlése szerint Brüsszel elsősorban olyan projekteket kérdőjelezett meg, amelyek számítástechnikai eszközök iskolák számára történő beszerzését érintették. Ezeket már eljuttatták az iskolákhoz, az EU a vizsgálat nyomán azonban indokolatlannak értékelte az egyes tételeket, amelyek okán ötmillió eurót kell visszatérítenie a minisztériumnak.

Čaplovič leszögezte, hogy Ján Mikolaj (SNS), az akkori oktatásügyi tárcavezető az, akinek vaj van a fején. Hozzátette, hogy ki kell takarítani az olyan emberek után, akik 5-6 évig különböző érdekcsoportokhoz kötődtek.

Mikolaj akkori államtitkára egy jelenlegi Smeres képviselőnő, Bibiána Obrimčáková volt, aki azzal védekezett a bizottság ülésén, hogy mások voltak a kompetenciáik. Hozzá ugyanis a regionális oktatásügy tartozott, és nem volt köze a strukturális alapokhoz.

Ján Mikolaj elutasítja a vádakat. Közölte, hogy EU-s közbeszerzések lévén egy négylépcsős ellenőrzési folyamat zajlott, melynek egy részét a Közbeszerzési Hivatal végezte, az egyik ellenőrzési szerv pedig a tudás alapú gazdaságot monitorozó bizottság volt, amelyet pedig annak idején éppen Čaplovič vezetett. "Tehát a kezében volt minden ellenőrzési mechanizmus és jelentés" - húzta alá Mikolaj.

SITA/para