A szlovák közmédia új igazgatója emelné a koncessziós díjakat

2012. szeptember 11. - 14:38 | Belföld

Václav Mika szerint nemcsak hogy szükség van a koncessziós díjak megtartására, de emelni is kell azokat.

Ellenkező esetben ugyanis az RTVS vezetője szerint nem lesz elég forrásuk a programokra. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unión belül nálunk a legalacsonyabbak a koncessziós díjak, emellett tíz éve nem valorizálták őket. Hozzátette, hogy ez a közmédia egyetlen legitim bevételi forrása, mivel a reklám mindinkább a határra szorul.

Václav Mika ugyanakkor kiemelte, hogy a magasabb díjért cserébe minőségibb programmal szolgálna, illetve szándékában áll a közmédia működésének egy effektívebb modelljét elkészíteni.

A koncessziós díjak emelését jelzi előre a reklámok sugárzási időn belüli arányának csökkentését előíró jogszabály. Jelenleg a reklámbevételek a teljes bevétel 2-3%-át teszik ki. Mika közölte, hogy míg öt évvel ezelőtt még 25 millió euró érkezett a reklámokból a közmédiához, addig a jövő évre előirányzott csökkentés (a sugárzási idő 0,5%-ánál nem lehet több reklám) okán két-, legfeljebb hárommillió euróra lehet számítani.

Mika egyelőre azonban nem tudta megmondani, milyen összegre számíthatunk. Elmondása szerint több lehetőség is fennáll, miközben az alapösszeg felső határát hat euróban lehetne megszabni.

Az RTVS igazgatója szerint a közmédián belül a műveletek hatékonyabbá tételével a költségek 10-12%-át lehetne megspórolni néhány éven belül. Elmondta, hogy a tartalmat meghagynák, ha pedig 20%-nál magasabb arányban emelnék a koncessziós díjat, akkor új programot is gyártanának.

SITA/para