Elstartolt a közigazgatási "ász" - búcsút mondhatunk 64 állami hivatalnak

2012. szeptember 13. - 12:47 | Belföld

A parlament második olvasatba utalta az ESO elnevezésű közigazgatási reform első szakaszáról szóló törvénymódosítást.

A helyi közigazgatást érintő törvénymódosító javaslat szerint 64 állami hivatal szűnik meg. A módosítás számol a kerületi oktatásügyi, építésügyi, környezetvédelmi, erdészeti, közlekedésügyi, kataszteri és földhivatalok, a területi katonai igazgatóságok megszüntetésével, miközben ezek hatásköreit a megyék egyes körzeti hivatalai veszik át.

A javaslat szerint a körzeti hivatalok a továbbiakban már nem költségvetési szervezetek lesznek, de a belügyminisztérium költségvetéséből finanszírozzák majd őket. Az eddigiekhez hasonlóan a belügyminiszter javaslatára a kormány nevezi majd ki a körzeti hivatalok vezetőit.

A törvény végső elfogadása esetén mintegy 199 hivatali munkaerőtől válhatnak meg. A belügyminiszter szerint ennek a kormányciklusnak ez lehet az egyik legjelentősebb megtakarítási intézkedése, ugyanis az egyik oldalon a bevételek növekedését, a másik oldalon pedig a kiadások jelentős csökkenését célozza. A javaslat szerint a 2013-as évben mintegy 3,2 millió euróval "könnyítené" az állami költségvetést ez az intézkedés.

A kerületi hivatalok megszüntetése az ESO (Effektív, megbízható és nyitott közigazgatás) elnevezésű program első szakasza. A további szakaszban egy állami hivatal alá vonnák a helyi államigazgatási szervek tevékenységi köreit, így az emberek egy helyen intézhetnék minden ügyüket. Ezzel 2014. január 1-jétől számolnak.

Robert Fico korábban kijelentette, az ESO program 3%-át hagyják jóvá most. 2016-ig becslése szerint ezzel 700 millió eurót spórolhatnak meg. "Ha mindent a tervek szerint sikerül elfogadnunk, ez lesz az állami irányításának legnagyobb reformja 1989 óta" - fogalmazott.

SITA/para