Módosul az útlevelek kiadása - első olvasatban jóváhagyva

2012. szeptember 13. - 12:40 | Belföld

Második olvasatba utalta a parlament az Európai Unió irányelvét, amelyet a szlovák törvénykezés is átvesz. Mindenkinek saját útlevele lesz, módosulnak az érvényességi időtartamok.

2013. január 1-jétől már nem lehet az öt év alatti gyermeket a szülei útlevelébe íratni.

A hat év alatti gyermekek számára két évig érvényes útlevelet adhatnak ki (jelenleg az öt év alattiak kapnak ilyet), 16 éves korig ötéves útlevelet kaphatnak, a 16 év felettiek számára kiadott útlevél érvényessége pedig tízéves lesz. Jelenleg tízéves érvényességű útlevelet már a 13 év felettiek is kaphatnak.

Csökken az útlevél gyorsított (két munkanapon belüli) kiadásáért fizetendő illeték, mégpedig a normális illeték négyszereséről a háromszorosára. Eszerint például egy felnőtt 99 eurót fizet majd az eddigi 132 helyett. Kérvényezni lehet majd a tíz munkanapon belüli elkészítést, ez esetben a normális illeték kétszeresét, 66 eurót kell majd fizetni.

Eltörli az adatok változtatásának lehetőségét a titulus vagy rang, az egészségi állapot, illetve a jogi műveletek végzésére való alkalmasság változása esetén. Ilyenkor új útlevelet kell kiállítani. A súlyos egészségkárosodásban szenvedők esetében az újbóli kiadás 15 euróba kerül majd.

A módosítás számol azzal is, hogy ha valaki - például sérülés, égés következtében - nem tud ujjlenyomatot adni, abban az esetben minden típusú úti okmányt csak egy évre adhatnak ki.

SITA/para