ALKOHOL: Szigorúan ellenőrzött zárjegyek...

2012. szeptember 16. - 16:25 | Belföld

A több halálos áldozatot követelő csehországi metilalkohol-mérgezés következményeként rendszerszintű változásokra kerülhet sor Szlovákiában is.

A vámőrség szigorította az ellenőrzést, hiszen korábban a lengyel–szlovák útvonal mellett a cseh–szlovák volt a másik szeszcsempészeti irány. A pénzügyi tárca ugyanakkor azt fontolgatja, hogy komoly lépéseket tenne a zárjegyek hamisításának megakadályozására. Saját, speciálisan erre a célra létrehozott nyomda felállításán gondolkodnak – jelenleg négy-öt helyen nyomtatják az égetett szesz zárjegyeit.

„Még ha ott vannak is a védjegyek, akkor is piacra kerülnek hamisítottak is, melyeket ilyen mérgekre ragaszthatnak fel.” - mondta Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter a közszolgálati televízió „Öt perc múlva 12” című vitaműsorában. A tárca a körmöcbányai pénzverdét szemelte ki erre a célra, mely kiszélesítve gyártási programját. Egy másik megoldás a zárjegyek láthatatlan biztosító elemekkel való ellátása, mely a legmodernebb technológiát jelenti – Ázsiában használják néhány helyen.

Kažimír az ellenzéket is meg akarja nyerni az ötletnek, mivel azt törvényalkotási lépéseknek kell megelőzniük.

„Üdvözlöm ezt a kezdeményezést, melyről Kažimír pénzügyminiszter úr beszélt – nem lehet másként csinálni, ezt támogatni kell.” - mondta az SaS képviselője, Jozef Kollár. Szerinte a zárjegy-hamisítás és az alkohol-csempészet mögött az adócsalás bújik meg. Felszólította a pénzügyminisztert, hogy hozzanak létre munkacsoportot a parlamentben, mely az adó-elkerüléssel kapcsolatban dolgozna ki egy akció-csomagot.

Kažimír elmondta, hogy szeptemberben akarja a parlament elé terjeszteni azt a jelentést, mely a kormány adócsalást és adóelkerülést visszaszorító programját értékeli.

- sita/para -