A Billa bírálta Jahnátek tervezett intézkedéseit az élelmiszer-iparban

2012. szeptember 16. - 11:32 | Belföld

A Billa szerint a kereskedelmi láncok aránytalan feltételeiről szóló törvény módosításait bírálta. A törvényról az elkövetkezendő napokban szavazhat a parlament.

A Billa vezető képviselői szerint ugyanakkor a módosítások a kereskedelem ellen vannak. Juraj Hodul, a Billa friss élelmiszer beszerzéséért felelős részlegvezetője kifejtette, hogy a módosítandó törvény korlátozhatja az áru szabad mozgását, növelheti a tranzakciós költségeket, ezzel pedig az élelmiszer eladásának hatékonyságát, ezzel együtt pedig annak árait.

"A komplikáltabb drágábbat jelent" - szögezte le. Hozzátette, hogy a ormány több figyelmet szentelhetne annak, hogy támogassa a hazai termelőket, hogy azok versenyképesebbek legyenek a külföldiekkel szemben.

Kritikusan áll a megrendelő beszállítónál végzett, bejelentés nélküli belső ellenőrzéseinek betiltásánál. Hangsúlyozta, hogy amennyiben a beszállítónak nincs mit rejtegetnie, akkor semmit sem gátol ez a rendelkezés.

A Billa pozitívan értékeli, hogy Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter 4-6 éven belül szeretné elérni, hogy a kereskedelmi egységek polcain az élelmiszerek 80%-a Szlovákiából származzon. Aláhúzta viszont, hogy a beszállítók egyelőre nincsenek felkészülve arra, hogy ilyen mennyiségben kellő minőségű árut szolgáltassanak. "Amit 10-15 évig elhanyagoltak, néhány év alatt nem lehet kijavítani" - közölte.

Kijelentette, hogy minden bizonnyal van lehetőség a hazai termelés fejlesztésére, de a mezőgazdaságban uralkodó jelenlegi helyzetben a termelők meghátrálása nagyon jelentős méreteket ölt.

SITA/para