MÉRGEZÉS: Ha gyanús alkohol van Önnél, vigye el a rendőrségre!

2012. szeptember 17. - 18:26 | Belföld

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány felhívta a polgárok figyelmét, hogy aki az utóbbi időben vett Csehországban tömény alkoholt, az adja át a rendőrségnek, hogy leteszteljék, nem tartalmaz-e veszélyes mennyiségben metanolt.

Az Eperjes melletti esetet, ahol egy magánjellegű rendezvényen a jelen információk szerint négyen fogyasztottak a pancsolt alkoholból, a rendőrség élelmiszer általi veszélyeztetésként kezeli.

Amint azt Gašpar kifejtette, a kapi (Kapušany) akcióra összesen rendelt tíz liter alkoholból 450 ml-t sikerült lefoglalniuk, amelyben mintegy 25% metilalkohol volt, miközben a metanol és az etanol aránya 1:1 volt. Közölte azt is, hogy az akció vendégei csaknem az összesen megitták. Közülük az egyik visszautazott Csehországba, ahol őt is kórházban ápolják.

A rendőrség a rendezvény helyszínéül szolgáló vendéglőben a pincértől és az egyik vendégtől is foglalt le alkoholt, ezek mintáit még vizsgálják. Az ünneplést szervező személy elmondta, hogy öt műanyagflakonban rendelt az alkoholból az interneten. Hozzátette, biztosították róla, hogy 2011-es gyártmányú szeszről van szó. A gyártó állítólag telefonon nyújtott számára garanciát.

A rendőrség egy kassai üzemben is végzett ellenőrzést, ahol lefoglaltak 0,4 liter, Csehországból származó, zárjegy nélküli alkoholt. Ennek vizsgálati eredményei Gašpar közlése szerint még nem ismertek.

A rendőrkapitány közölte, hogy jelenleg több intézkedés van folyamatban, amely a pancsolt alkohol lefoglalására irányul. Még a múlt héten elkezdték ellenőrizni a közlekedés résztvevőit, hogy nem szállítanak-e Csehországból származó alkoholt. Elsősorban a Nagyszombati és a Trencséni kerületekben végeztek ilyen jellegű ellenőrzéseket. Mint mondta, az élelmiszer-felügyelettel karöltve különböző alacsonyabb kategóriájú vendéglőkben és a bolhapiacokon is ellenőrzéseket tartottak.

Gašpar hangsúlyozta, folyamatos kapcsolatban vannak cseh kollégáikkal, akik azonnal értesítik őket, hogy ha valamelyik számlán szlovák megrendelőt találnak. Ugyanakkor garantálni nem tudják, hogy szlovák polgárok nem vásároltak individuálisan a határ menti vidékeken vagy máshol Csehországban.

SITA/para