MÉRGEZÉS: Ne rendeljünk az interneten alkoholt Csehországból!

2012. szeptember 17. - 10:59 | Belföld

Zuzana Zvolenská (Smer-SD) egészségügyi miniszter közlése szerint a szlovákok számára a cseh metanolmérgezéssel kapcsolatban jelenleg a legnagyobb veszélyt a tömény alkohol interneten történő rendelése jelenti.

Mint mondta, hozzánk leginkább ilyen módon jut el a pancsolt szesz, és útközben nehéz megtalálni a szállítókat. Éppen ezért Zvolenská azt tanácsolja, most ne rendeljünk Csehországból tömény alkoholt az internetről.

"Abban az esetben, ha az alkoholt még az árusításának betiltása előtt rendelték Csehországból, kérem, hogy azt a megérkezése után azonnal vigyék el az illetékes rendőri szervekhez, ahol mintát veszünk belőle és megvizsgáljuk" - jelentette ki. A fogyasztás következményei ugyanis végzetesek lehetnek.

Az egészségügyi minisztérium válságstábja azonnal összeült, miután fény derült az Eperjes melletti, csehországi házi szilvapálinka általi mérgezésre. A miniszter leszögezte, hogy jelenleg nem értékelik kritikusnak, sem drámainak a helyzetet. Mint mondta, cseh kollégájával folyamatos összeköttetésben van.

Csehországban jelenleg be van tiltva a tömény alkohol árusítása és felszolgálása, de a kivitel vélhetően nem teljesen állt le. Éppen ezért a szlovák pénzügyminisztérium a vasúti közlekedést ellenőrzi a vámrendészet segítségével.

A szlovák élelmiszer-felügyelet 400 csoportja összesen már 2600 ellenőrzést végzett 24 alkoholtípuson. Zuzana Zvolenská közölte, hogy jó hírként tekintenek arra, hogy még egyetlen Szlovákiában vásárolt alkohol esetében sem mutattak ki metanoltartalmat. A Közegészségügyi Hivatal csakugyan ellenőrzéseket végzett a közétkeztetései társaságoknál, vásárokon és fesztiválokon, de mindegyik vizsgálatuk negatív eredménnyel zárt.

Hozzátette, hogy az Eperjes melletti négy mérgezésen kívül további eseteket nem tartanak számon. Mint fogalmazott, többen kórházba mentek, miután rosszul érezték magukat, de esetükben kiderült, hogy az alkohol túlzott fogyasztásától lettek rosszul. Zvolenská azonban kijelentette, ez a helyes döntés.

SITA/para