A szlovák szeszgyártók nyernek, a vásárlók vesztenek a szesztilalmon

2012. szeptember 19. - 09:11 | Belföld

A szlovák szeszgyártók közvetlenül nem jártak az agrárminisztnél ez ügyben, csak a szlovák Élelmiszeripari Kamara álláspontját támogatták...

Nem értik a cseh szeszgyárak képviselői, miért került sor a Csehországban gyártott alkohol szlovákiai forgalmazásának betiltására Szlovákiában.

„Tényleg nem értjük ezt a határozatot, hiszen az Állami Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal nyilatkozatai szerint a metanol semmilyen szlovákiai előfordulására sem került sor.“ - nyilatkozta a Karlovarská Becherovka képviselője, Erik Čížek. A cég termelésének mintegy harmadát értékesíti Szlovákiában – többek közt a Becherovkát is.

Hétfő estig az egészségügyi Minisztérium és a Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium is úgy nyilatkozott, hogy nincs szükség a korlátozás elrendelésére.

A csehországi Stock cég évente mintegy 3 millió liter alkoholt forgalmaz Szlovákiában – többek közt a Fernet Stock italt.

„Attól tartunk, hogy a szlovák állami szervek engedtek a szlovák szeszipari lobbinak.“ - mondta a Stock szóvivője, Jiří Janoušek, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyedüli mérgezéses esetre interneten vásárolt szesz fogyasztása miatt került sor.

A szlovák szesziparosok nyilatkozatuk szerint nem foglalkoztak azzal, hogy mennyi extra haszonra tesznek szert a tilalom által. A Kereskedelmi és Turisztikai Szövetség képviselője, Pavol Konštiak szerint azonban ők lesznek a legfőbb haszonélvezői a jelen helyzetnek – kárt szenvednek ugyanakkor a fogyasztók és a kereskedelem.

- sme.sk/para -