Maďarič kikéri az egyház véleményét az "alantas" valóságshow-val kapcsolatban

2012. szeptember 20. - 19:52 | Belföld

Levélben kért hivatalos állásfoglalást Marek Maďarič kulturális miniszter a Szlovák Püspökkari Konferenciától (KBS) a "kereskedelmi televíziók műsoraiban fokozódó alantassággal és kulturálatlansággal" összefüggésben.

A levélben Marek Maďarič meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egyház csatlakozik hozzá az említett jelenség elleni küzdelmében, és így közösen sikerül majd visszájára fordítani azt.

A tárcavezető a levélben leszögezte: a kereskedelmi televíziók fokozták a nézőkért folytatott harcot, és most a legdurvább módszerekkel, alantas ösztönökre hatva próbálnak teret nyerni. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a jelenségnek komoly negatív hatásai lesznek a társadalom egészére és főként a fiatalokra.

Az egyház beférkőzne a médiatanácsba...

A kulturális tárca kérése kapcsán Jozef Kováčik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője a SITA hírügynökségnek azt nyilatkozta: szervezetük már korábban foglalkozott a témával, és 2005-ben közleményben foglalt állást azzal kapcsolatban. Hozzátette: a KBS a többi egyházzal együttműködve egy olyan közös jelöltet szeretne állítani a médiatanácsba, aki a jövőben kifejezetten ezzel a témával foglalkozna.

A szervezet korábbi állásfoglalásában több - akkor közvetített - valóságshow-t is elítélt, hangsúlyozva: azok tartalma ellentétes az alapvető emberi tisztességgel valamint, hogy ezek a műsorok az erkölcsi és a kulturális hanyatlás terjesztésének eszközei.

Harc a valóságshow-k ellen

Marek Maďarič már néhány héttel a mostani levél előtt jelezte: társadalmi párbeszédet kezdeményezne arról, hogy milyen műsorok kerülhetnének a képernyőkre és milyenek nem. A tárcavezető akkor ennek az elképzelésének a Markíza televízió által e hónapban műsorra tűzött valóságshow kapcsán adott hangot.

A miniszter a Gazda feleséget keres (Farmár hľadá ženu) című műsorát látva azt mondta: soha nem találkozott még főműsoridőben ilyen szintű közönségességgel és emberi alantassággal. Ezzel összefüggésben rámutatott: elképzelhetőnek tartja, hogy még az év végéig úgy módosítaná a vonatkozó szabályozást, hogy este nyolc óra előtt ne kerülhessen a képernyőkre 15 éven aluliak számára nem ajánlott műsor.

(mti/parameter)