Az élelmiszerárak emelkedésével kell számolnunk

2012. szeptember 24. - 06:55 | Belföld

Az év vége felé felgyorsulhat az élelmiszerárak emelkedése – ennek okai a szárazságban és a drága üzemanyagban keresendők.

A gyorsulás valószínűleg nem áll meg 2013. első félévében sem – írja a sme.sk.

Drágább lett a búza és a szója – az év elejétől tőzsdei áruk több mint 30%-ot emelkedett, a kakaóé pedig 20%-ot.

„Valószínűleg ez áttevődik a pékáruk árába, de drágulnak más élelmiszer-ipari termékféleségek is.” – nyilatkozta a Terno ügynökség elemzője, Ľubomír Drahovský

Az alapnak számító kenyér ára ma átlagosan 0,80 euró körül mozog – Drahovský szerint ez év végéig még 0,05-0,10 euróval emelkedhet.

Emelkedik a sertés- és csirkehús ára is, emelkedhet a tésztafélék és a kakaó ára is.

A Statisztikai hivatal adatai szerint az élelmiszer-árak augusztusban 4,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A szlovák Takarékpénztár elemzője, Michal Mušák szerint a nyári szárazság valószínűleg késve jelenik meg majd.

Az UniCredit elemzői szerint az élelmiszerek évközi inflációja decemberben 7,2%-ra nő. 2013-ban ez az érték elérheti a 8-9%-ot is.

A ČSOB elemzője, Marek Gábriš szerint jövőre 4-7% közti élelmiszer-drágulás vár ránk.

Robert Fico kormányfő tehát közel jár ahhoz a helyzethez, melyet élesen kritizált elődjénél, Iveta Radičovánál. 2011 májusában ugyanis 7,4%-kal nőttek az élelmiszer-árak – akkor ennek az oka a rossz termés volt. Az akkor még ellenzéki Robert Fico azt nyilatkozta, hogy a kormánytól elvárja, hogy a parlamentben adjon magyarázatot és mondja el, mit kíván cselekedni a fennálló helyzetben.

„Ez jeges zuhany Iveta Radičová számára.” – mondta ekkor Fico.

Ám már az első Foci-kabinetnek meggyűlt a baja az élelmiszer-drágulással. 2008-ban az éves áremelés értéke elérte a 10%-ot. A kőolaj hordónkénti ára a 150 dolláros szinten állt meg akkor.

Robert Fico akkori kormánya nem csökkentette a hozzáadott-érték adót – erre a pénzügyminisztérium ma sem lát lehetőséget. Döntését azzal indokolja, hogy csökkenteni kell a költségvetési hiányt. Abban ők is egyetértenek, hogy az észak-amerikai szárazság megjelenik majd a mi árainkban is.

„A legnagyobb hatással 2012 végén és a jövő év elején lehet ránk, ám annak nem kell jelentősnek lennie.” – állítja a pénzügyminisztérium.

- sme.sk/para -

(Fotó: sme.sk)

Az évközi infláció és az élelmiszerárak (Fotó: sme.sk)