A Híd már a második legerősebb ellenzéki párt, fej-fej mellett az MKP és az SNS

2012. szeptember 25. - 15:43 | Belföld

A Polis ügynökség legújabb felmérése szerint a KDH-ból távozó Lipšic új pártja bejutna a parlamentbe. Az MKP és az SNS továbbra is a bejutási köszöb alatt...

A Polis ügynökség szeptember 20. és 24. között mérte fel a politikai pártok népszerűségét, 1011 nagykorú válaszadó részvételével.

Az eredmények alapján Daniel Lipšic KDH-ból való távozása miatt jelentősen esett a kereszténydemokraták népszerűsége, a volt belügyminiszter új pártja pedig már önállóan is bejutna a parlamentbe. az Új többség (Nová väčšina) 5,3 százalékos (9 parlamenti mandátum) támogatottsággal rendelkezik, míg a KDH népszerűsége 6 százalékra (11 mandátum) esett vissza az augusztusi 7,9 százalékról.

A kormányzó Smer népszerűsége kis mértékben csökkent. A júliust Ficoék még 48,8 százalékkal zárták, szeptemberben ez a szám már 42,6 százalék (76 mandátum) - azonban a baloldali párt még ezzel az eredménnyel is egydül alakíthatna kormányt. A második helyen az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) végeztek 9,3 százalékkal (16 mandátum). Matovičék népszerűsége fokozatosan növekedik, júliusban 7,6, augusztusban 8,8 százalékos eredménnyel zárták a Polis közvélemény-kutatását.

A Híd már a harmadik

A képzeletbeli parlamenti dobogó harmadik fokát Bugár Béláék foglalják el, a Híd 7,4 százalékos eredménnyel 13 parlamenti mandátumot szerezne. A Híd népszerűsége szintén növekedő tendenciát mutat, júliusban a megkérdezettek 6,5, augusztusban 7 százalékuk adta volna voksát a pártra.

A nemrégiben elnökváltáson átesett SDKÚ-DS népszerűsége pontosan egy százalékot csökkent augusztus óta, szeptemberi népszerűségük 7,1 százalék (13 mandátum). A liberális SaS támogatottsága az utóbbi egy hónapban semmit nem változott, a válaszadók 6,5 százaléka (12 mandátum) szavazna Sulíkékra.

Parlamenten kívül

A nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 4,5 százalékos népszerűsége kevésnek bizonyulna a parlamentbe jutáshoz. A hétvégén nevet változtató MKP (Magyar Közösség Pártja) 4,4 százalékos eredménnyel szintén nem kerülne vissza a parlamentbe.

A Marián Kotleba vezette szélsőséges ĽS-Naše Slovensko a voksok 1,6 százalékát zsebelné be a parlamenti választáson, az extrémisták már népszerűbbnek mondhatók Mečiar pártjánál, az ĽS-HZDS népszerűsége 1,3 százalékos. A kommunistákra (KSS) a válaszadók 1,1 százaléka szavazna, 2,9 százalékuk pedig nem a felsorolt pártok közül választana.

Az eredmény:

Smer-SD - 42,6 %

OĽaNO - 9,3 %

Híd - 7,4 %

SDKÚ-DS - 7,1 %

SaS - 6,5 %

KDH - 6 %

Új többség (Nová väčšina) - 5,3 %

SNS - 4,5 %

MKP - 4,4 %

ĽS-NS - 1,6 %

ĽS-HZDS - 1,3 %

KSS - 1,1 %

más pártok - 2,9 %

(sita/parameter)