A regisztrált partneri viszonyról csak októberben

2012. szeptember 27. - 12:13 | Belföld

A javaslatot beterjesztő SaS kérte a regisztrált partnerségről szóló indítványának egy hónappal való eltolását.

Martin Poliačik, a törvény beterjesztője közölte, hogy pénteken egy hétre Tajvanba utazik a parlamenti delegációval, és egy hétig nem lesz itthon. Szeretne viszont jelen lenni a javaslat megvitatásánál.

Az SaS javaslata szerint a regisztrált partnerek a polgárjogi, de a büntetőjogi törvények szerint is egymáshoz közelálló személyek lennének, ennek megfelelően elutasíthatják a vallomástételt partnerük ellen. Ha egyik a másikat kínozná, akkor azt is akként kezelnék, mint közel álló személy ellen elkövetett bűncselekményt.

A regisztrált partnerséget családi állapotként tüntetnék fel a dokumentumokban. A regisztrált partnereknek egymással szembeni eltartási kötelezettségük lépne érvénybe, valamint képviselhetik a másikat folyó ügyeikben. Jogot formálhatnának özvegyi juttatásra a másik elhalálozása esetén.

A regisztrált partnereket az anyakönyvi hivatalokon jegyeznék be, és egy ilyen állapot felbontása előtt nem volna köthető újabb, vagy egyidejűleg több. Amennyiben mindkét partner beleegyezését adja, és erről nyilatkozatot tesz, akkor az anyakönyvi hivatal is szétválaszthatja őket, ha csak egyikük, akkor a bíróságnak kell döntést hoznia.

SITA/para