Cégek és vállalkozók 5, fizikai személyek 15 ezer euró felett nem fizethetnek készpénzben

2012. szeptember 28. - 11:45 | Belföld

A cégek és vállalkozók részéről történő, ötezer euró feletti kifizetéseket a jövő évtől várhatóan már nem lehet végrehajtani készpénzes formában.

A Fico-kormány jóváhagyta a készpénzes kifizetések korlátozásáról szóló törvény ilyen irányú módosítását. Január 1-jétől a vállalkozók és cégek nem fogadhatnak el nem eszközölhetnek készpénzes kifizetéseket ötezer eurós összeg felett. Fizikai személyek esetén, akik nem vállalkozóként tevékenykednek, ez a korlát 15 ezer euró lesz.

Ezzel az intézkedéssel az a kormány célja, hogy megakadályozza fiktív bevételi és kiadási számlák kiállítását valós pénzügyi operációk nélkül, vagyis a "kreatív könyvelést".

A határozat érinti a Szlovákián kívülre vagy kívülről irányuló kifizetéseket, amennyiben az átadó vagy a fogadó fél valamilyen módon nyilvántartott szlovákiai lakhellyel, vagy székhellyel rendelkezik.

A minisztérium ugyanakkor meghatározott kivételeket is, ide tartozik bizonyos adó- és vámkifizetési esetekben az állam vagy a közintézmények. Hasonlóképp kivételt képeznek a háborús időszakban, illetve szükségállapot idején történő nagy jelentőségű kifizetések.

A törvény szankciókat is tartalmaz, fizikai személyek esetén 10 ezer, míg vállalkozó fizikai, illetve jogi személyek esetén 150 ezer euróig.

Az intézkedés a Fico-kormány adócsalások megfékezésére indított programjának részét képezi.

SITA/para