Községen kívül 250, azon belül 80 méterre kerülhetnek a közutaktól a billboardok

2012. szeptember 28. - 12:33 | Belföld

Korlátozhatják az óriásplakátok kihelyezését a közutak mellett, a parlament második olvasatba utalta Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) javaslatát.

A módosítás világosan megfogalmazza, hová nem lehet majd kihelyezni a billboardokat. Zmajkovičová javaslatával szeretné elérni, hogy településen belül 80, míg azon kívül 250 méteres távolságban helyezhessenek csak el óriásplakátokat.

A képviselőnő úgy véli, a jelenlegi szabályozás a billboardok és reklámtáblák fejetlenül történő kihelyezését eredményezi, anélkül, hogy valaki is odafigyelne a táj felépítésére. Figyelmeztetnek arra, hogy a kihelyezésük semmilyen kapcsolatban nem áll az utazás vagy vezetés kényelmével, sem a közúti közlekedés biztonságával.

Martin Chren (SaS) szerint ugyanakkor a jogszabály-módosítás rossz, több pontjában kártékony és ellentétben áll az alkotmánnyal. Chren megjegyezte, hogy a javaslattal egy egész vállalkozási szegmenst szüntetnek meg, aminek negatív következményei lesznek az állami és önkormányzati költségvetés bevételeire is.

Zmajkovičová kijelentette, számított a billboard-társaságok nyomásgyakorlására az ellenzéken keresztül. "Chren ma itt a szóvivőjük volt" - fogalmazott. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a javaslat a közlekedés biztonságának javítását és a tisztább Szlovákiát szolgálja. Belgiumi és új-zélandi példát hozott fel, miszerint némely államok be is tiltották a kültéri reklámokat.

SITA/para