Mégsem adóztatják meg a szolgálati nyugdíjakat

2012. szeptember 28. - 14:34 | Belföld

A katonák és rendőrök szolgálati nyugdíját mégsem adóztatják meg olyan módon, mint az egyéb jövedelmeket.

Annak ellenére, hogy a kormány eredeti javaslata tartalmazott egy erre vonatkozó rendelkezést, a pénteki rendkívüli ülésen mégiscsak mellőzték ezeket, mégpedig a belügy- és a védelmi minisztérium javaslatára.

Ugyanakkor ennek feltétele az volt, hogy a két tárcának be kell terjesztenie javaslatát a katonák és rendőrök szociális rendszerének stabilizálásáról. A védelmi miniszter szerint ugyanis a szociális rendszer katasztrofális állapotban van. Martin Glváč (Smer-SD) közölte, hogy egy-két hónapjuk van a javaslat beterjesztésére.

A belügyminisztérium egy saját alternatívával állt elő. Eszerint 62 éves korukig bevezetnék a 10%-os járulékot. Ezáltal az ebből befolyó pénz a szociális rendszerben maradna, ellenben a pénzügyi tárca adózási javaslatával, ugyanis úgy az államkasszát gazdagítaná.

Glváč elmondta, hogy többé-kevésbé sikerült is megegyezniük a szolgálati nyugdíjasok képviselőivel, akiket inkább a valorizáció befagyasztása aggasztja. Ez utóbbira azért került sor, mert a rendszer aktív dolgozóinak is befagyasztották a béreit.

SITA/para