Kotleba és bandája rendőrök seregével nézett farkasszemet

2012. szeptember 29. - 12:44 | Belföld

KRASZNAHORKA – Szombat este 6 órakor végződött az a Marián Kotleba szervezte demonstráció, amelyet „takarítás“ címén hirdettek meg a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) elnöke tulajdonában levő, romatelepen található telkeken.

Marián Kotleba, a radikális Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) elnöke szeptember 29-én takarítási" akciót szervez Krasznahorkán, azaz le kívánja rombolni a romatelep általa megvásárolt területein az illegális építményeket.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány jelezte: a rendőrség nem működik együtt Kotlebáékkal az akció során, annak ellenére sem, hogy ezt maga Kotleba kérte a rend fenntartása érdekében.

Jelenleg Kotlebáék mintegy hatvanan jelentek meg a községben, ahol nagyságrenddel többen vannak azok a rendőrök, akik reggeltől kordont vontak a romatelep köré.

Fotó: Paraméter Fotó: Paraméter

Az országos rendőrkapitány felhívta a "takarításon" résztvevők figyelmét: nagy az esélye, hogy megjelenésükkel szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el.

Gašpar egyszersmind kijelentette: Kotlebáék gyülekezést-tüntetést nem jelentettek be a rendőrségen, így ha ennek lehet minősíteni a szombati eseményt, a rendőrség fellép az illegális tevékenység ellen.

Elővezette a rendőrség az illegális romatelep "eltakarítását" bejelentő Marián Kotlebát

Szombaton délelőtt a rendőrség Kassára vitte a krasznahorkaváraljai illegális romatelep "eltakarítását" meghirdető Marián Kotlebát és néhány társát - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával Bollo Péter, a település polgármestere.

Bollo Péter szerint Marián Kotleba - aki szombaton délre hirdette meg a részben a tulajdonába került telken álló illegális viskók eltávolítását - és társai már a szombatra virradó éjszakát is Krasznahorkaváralján töltötték.

Az MTI kérdésére Jana Mesárová, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy előállították a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnökét.

Rengeteg rendőr

Krasznahorkaváralján szombaton délelőtt mintegy kétszáz rendőr ügyelt a biztonságra,
a több autóbusznyi rohamosztagos lovas rendőrökkel és egy vízágyúval vonult ki a helyszínre. A falu több utcáját, valamint a romák telepére vezető mindkét utat lezárták.

Fotó: TASR Fotó: TASR

A településen zavartalan a rend, a helyiek szerint a faluban a hazai és külföldi média képviselőin kívül néhány tucat idegent látni csupán.

A rendőrség Kotlebát fogva tartotta, egyszersmind azt a Szaniszló Istvánt és Erik Hrivňákot is, akiket vele együtt vittek be szombaton Kassára kihallgatásrsa. Szaniszló az a helyi lakos, aki Kotlebának ajándékozta annak idején a romatelep alatti telkeit, Hrivňák pedig a krasnohorskepodhradie.sk portál tulajdonosa. Kotlebáék nyáron az utóbbi férfi telkén demonstráltak a romák ellen.

Szaniszló, miután elegendték a rendőrök, a községi hivatal ellőtt szónokolt, mert úgymond az 1989-es rendszerváltás előtti módszerekkel állították elő őt és társait. Kotleba érkezésére várnak a legkitartóbb hívek.

A cigányokat és a sajtó embereit mocskolják a tüntetők

Több mint 200 ember, Kotleba hívei és számos helyi tüntető skandál cigányellenes jelszavakat a községi hivatal előtt. Szónok és rendőri beavatkozás nélkül folyt a tömeg öngerjesztése.

Fotó: Paraméter Fotó: Paraméter

Kijutott a szidalmakból a sajtó képviselőinek és a Fico-kormánynak is.

Kotleba Hummerrel tért vissza

Délután 14:30 körül a krasznahorkaváraljai önkormányzati hivatal előtt egy besztercebányai jelzésű Hummer terepjáró parkolt le, melyből Marián Kotleba szállt ki. A szélsőséges párt vezetője bejelentette: fél négykor támogatóival elindul a romatelep felé, ahol geodéták segítségével kívánja meghatározni az általa birtokolt telkek pontos helyét.

Bemérhetik a telket

Röviddel 16:00 előtt Marián Kotleba és Miroslav Belička a korábban említett terepjáróval behatoltak a romatelepre, hogy szakemberekkel megállapítsák a telkek pontos helyét. Kotleba támogatói nem tarthattak vezetőjükkel, csupán a sajtó képviselőinek volt erre lehetőségük - jelentette a Paraméter helyszíni tudósítója. A "behatolás" előtti sajtótájékoztatón Kotleba közölte: a "takarítási" terveiket nem adták fel, de a mai napon ez nem áll módjukban, így ma csupán a telkek pontos helyét határozzák meg.

Fotó: TASR Fotó: TASR

A tüntetők körülbelül 200-an lehetnek, többségük a szélsőséges párt támogatói, akik nem helyi lakosok.

Gunár Lajos krasznahorkaváraljai vajda helyszíni tudósítónkkal közölte: a rendőrség által elkerített telepen jelenleg nyugalom van, atrocitásra egyelőre nem került sor.

Bementek, bemérték, kijöttek

Marián Kotleba és társai 16:30 körül elhagyták a mintegy 1000 fő lakhelyéül szolgáló romatelepet. Útjukra csupán két rendőr és a sajtó képviselői kísérték el őket. Egy GPS-műszerrel meghatározták azon telkek pontos helyét, melyeknek többek között Marián Kotleba a résztulajdonosa - tájékoztatták kijövetelük után az egybegyűlteket és a sajtó munkatársait.

Az eset után a Roma Unió is rövid sajtótájékoztatót tartott, melyen a mai akciót egyszerű cirkusznak nevezték. A vajda által a romák hangsúlyozták: békében szeretnének élni a többségi társadalommal, és szándékukban áll megvásárolni a szóban forgó telkeket.

Ennyi volt mára

Este 6 órára feloszlott a tömeg. Marián Kotleba és szimpatizánsai távoztak Krasznahorkaváraljáról, a fokozott rendőri jelenlét azonban továbbra is tart a településen.

A szélsőséges pártelnök jelezte: még visszatér. A szombati események különösebb incidens nélkül zajlottak le, a rendőrök és a szélsőségesek között nem volt komolyabb összecsapás.

(parameter)