Kötvénykibocsátásból fedezi Szlovákia az eurós mentőcsomag első részleteit

2012. október 3. - 19:56 | Belföld

Jóváhagyta az euroövezeti mentőcsomag első részleteiről szóló javaslatot szerdán a szlovák kormány, a befizetés csaknem 264 millió eurót kitevő első két részletét Pozsony kötvénykibocsátásból fedezi.

Szlovákia korábban csatlakozott az Európai Stabilitási Mechanizmushoz (ESM) - összesen 5,8 milliárd euróval vesz részt a 700 milliárd eurós ESM létrehozásában. A teljes összeg nagyobb részét értékpapírok alkotják, a fennmaradó 660 millió eurót viszont öt részletben közvetlen befizetéssel teljesíti az állam. Az első két - összesen 264 millió eurót kitevő - részlet befizetése október 12-én esedékes, a többit, három részletben 2014-ig kell teljesíteni.

A kormány döntése szerint a 264 millió eurós befizetéshez szükséges forrást államkötvények kibocsátásából kell biztosítania a pénzügyminisztériumnak. "A befizetés nincs hatással az államháztartás hiányára, ugyanakkor az államadósság finanszírozásához szükséges források magasabb szintje negatív hatással lesz a maastrichti adósságra" - állapítja meg a kormány.

Robert Fico kabinetje szerdán arról is döntött, hogy Szlovákia 26 millió euróval vesz részt az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőke-emelésében. Az EIB 10 milliárd eurót kitevő feltőkésítéséről még júniusban született megegyezés Brüsszelben.

(MTI)

Címkék: euró-mentőcsomag, EU