Lomnici szerint napjaink Beneš-dekrétuma a szlovák állampolgársági törvény

2012. október 4. - 17:57 | Belföld

Napjaink Beneš-dekrétuma a szlovák állampolgársági törvény, mivel arra készteti Szlovákia állampolgárait, hogy elhagyják az országukat - jelentette ki Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke csütörtökön Pozsonyban.

Az EMT elnöke erről Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt azt követően, hogy tájékoztatta a felvidéki magyar párt képviselőit arról, hogy a szervezet beadvánnyal fordul az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához a Szlovák Köztársaság hatóságainak - az állampolgársági törvény alapján végrehajtott - "alkotmányellenes intézkedései" miatt.

Lomnici Zoltán a petíciós beadványról azt mondta: az 5 oldalas dokumentumban azokat a jogsértéséket foglalták össze, amelyek a magyar állampolgárság megszerzését nyilvánosan felvállaló szlovákiai magyarokat érik a szlovák hatóságok részéről.

Berényi József, az MKP elnöke a beadvánnyal kapcsolatban azt mondta: pártja üdvözli és támogatja a petíciót, amelyet nagyon fontos lépésnek tekint azért, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosításra kerüljön.

Az EMT elnöke szerint petíciós beadványuk - amelyet Tőkés László a napokban adott át Martin Schulznak, az EP elnökének - nem a szlovák állampolgárságról szóló törvényt támadja, hanem annak módszereit, amelyek ellenkeznek a szlovák alkotmány szellemével. "Szlovákia számos uniós jogot sértett meg, köztük a jogbiztonság elvét, a diszkrimináció tilalmát, az arányosság követelményét" - szögezte le Lomnici Zoltán, aki azt hangoztatta: Szlovákiában a törvény alapján a kettős állampolgárságukat vállaló személyek folyamatos üldöztetésnek vannak kitéve. Rámutatott, mindnyájukat törölték a lakcímnyilvántartásból és a hatóságok több alkalommal is megpróbálták bevonni a személyi okmányaikat.

Lomnici Zoltán szerint a hatóságok általi üldöztetésnek "a jogfosztottak kiszorítása" a nyilvánvaló célja. "A szlovák állampolgársági törvény napjaink Benes-dekrétuma, mivel arra készteti az érintetteket, hogy elhagyják az országot" - szögezte le az EMT elnöke, utalva arra, hogy állandó lakhellyel és érvényes személyi okmányokkal nem rendelkező, szlovák állampolgárságukat elvesztett személyek hétköznapi életét lehetetlenítik el a szlovák hatóságok intézkedései.

(MTI)