A magyar és a szlovák mérnöki kamara támogatja az új komáromi Duna-híd megépítését

2012. október 5. - 15:53 | Belföld

A magyar és a szlovák mérnöki kamara kész szakmailag támogatni az új komáromi Duna-híd megépítését és a két ország közötti közlekedési kapcsolatok fejlesztését - közölte a két szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

A közös közlemény szerint a Szlovák Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara üdvözli a két ország energetikai, közlekedési és infrastrukturális kapcsolatainak fejlesztéséről szóló megállapodást, amelyet Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök október 2-án írt alá.

Vladimír Benko, a Szlovák Mérnöki Kamara elnöke és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke megerősítette, mindkét szervezet kész szakmailag támogatni a bejelentett komáromi Duna-híd, valamint a tervezett további közlekedési létesítmények megépítését, amelyek a két ország jobb összekapcsolása mellett új lehetőségeket teremtenek a mérnökök és az építőiparban dolgozó más szakemberek számára, továbbá hozzájárulnak a két ország gazdasági fejlődéséhez a jelenlegi recesszió időszakában.

A tájékoztatás szerint mindkét kamara felajánlotta közreműködését a két ország kormányai számára annak érdekében, hogy még a jelenlegi európai uniós finanszírozási ciklusban minél több projekt elindulhasson. A magyar és a szlovák mérnöki kamara emellett vállalta, hogy felülvizsgálja a közbeszerzési eljárások műszaki részeit, így biztosítva a mérnöki munkavégzés minőségét, és azt, hogy a szükséges engedélyeket a lehető leggördülékenyebb módon szerezhessék meg.

A két kamara a visegrádi országok mérnökszervezeteinek 19. évi találkozója során folytatott kétoldalú egyeztetéseket a bejelentéssel kapcsolatban.

(mti/parameter)