Regisztrációs díj: A roncsprémium óta nem adtak el ennyi autót

2012. október 10. - 08:49 | Belföld

Októbertől már érvénybe léptek az új regisztrációs illetékek, az emberek vélhetően ezért vásároltak több autót az előző hónapban.

Szeptemberben mintegy 47%-kal több autót regisztráltak Szlovákiában, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Összesen 7329-et. Ez a szám 1999 óta a legmagasabb, ha nem számítjuk a roncsprémium időszakát. Az Autóipari Szövetség tájékoztatott arról is, hogy a behozott járművek esetében mintegy 70%-kal nőtt szeptemberben a regisztrációk száma.

Pavol Prepiak a szövetségtől úgy vélte, hogy ez az emberek válasza a regisztrációs illeték emelkedésére. Októbertől a 80 kW teljesítménynél erősebb autók esetében nőtt a regisztrációs illeték, mégpedig 33 euróról 167 és 2997 euró közti összegre.

A szövetség rámutat, hogy a szeptemberben regisztrált járművek között 60%-ot tesznek ki azon autók, amelyekre vonatkozik a magasabb illeték. Ugyanakkor az eladások megnövekedett szeptemberi száma azt is jelentheti, hogy a kereskedők a következő hónapokban a kereslet csökkenésére számíthatnak. Hozzáteszik, hogy az októberi számokban még nem biztos, hogy ez megmutatkozik, mivel nem minden ügyfélnek sikerült idejében regisztrálnia új járművét.

Némely autókereskedő reklámkampányt is épített a regisztrációs díj emelkedésére. A Toyota például felhívta rá a figyelmet, hogy az emberek még az utolsó pillanatban is megvehetik új autójukat. A Citroen most azzal csalogat, hogy a magasabb díjak háromszorosát fizeti vissza, ha valamelyik modelljüket megvásárolják. A Peugeot pedig azt ígéri, hogy amennyiben 33 eurónál magasabb a díj, a különbözetet a kereskedő fizeti.

Az állam az idei év végéig 6,2 millió eurós bevételt vár a magasabb illetékektől, a következő évben pedig 29,3 millió eurót. Azt viszont nem tudni, hogy a minisztérium belekalkulálta-e a vásárlások illeték bevezetése előtt megnövekedett számát.

SME/para