Beneš-dekrétumok: Az SNS-es képviselő szerint nem létező határzatot szüntetnének meg az EP-ben

2012. október 12. - 18:14 | Belföld

Jaroslav Paška, szlovák Európa Parlamenti (EP) képviselő formai hibára hivatkozva jogalapot nélkülözőnek tartja a Beneš-dekrétumokat érintő, az EP elé szeptemberben beterjesztett petíciós beadványt, s annak törlését kérte  - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteken.

Jaroslav Paška - aki a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) frakció alelnöke az EP-ben - a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a petíciós beadványnak azért nincs jogi alapja, mert annak előterjesztője, Juhász Imre, abban a szlovák parlament egy nem létező határozatára hivatkozik.

Az SNS listáján az EP-be választott képviselő elmondta: Juhász Imre a beadványban a szlovák parlament 1487/2007-es határozatára hivatkozik amely "állítólag" az 1944 és 1948 közötti időszakban kiadott Beneš-dekrétumok érinthetetlenségét és további érvényességét állapítja meg. Hangsúlyozta: a beadványt megvizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a hivatkozás alapját képező dokumentum nem létezik.

"A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NRSR) határozatai közül egy sem viseli az 1487/2007 sorszámot" - szögezte le Jaroslav Paška, aki szerint az említett szám alatt a parlament egy belső biztonsági irányelvét jegyzik.

Jaroslav Paška hangoztatta: nem létező határozatot nem lehet megszüntetni. Leszögezte: nagyon komoly hibának tartja, hogy az EP petíciós bizottsága "egy nem létező dokumentumra való, kitalált utalás" alapján cselekedett, és ez jogos kérdéseket vet fel az európai intézmény adminisztratív munkájának szakmai minőségét illetően. Hozzátette: ezeknek a megállapításoknak az okán levélben kérte Erminia Mazzonit, a petíciós bizottság alelnökét: azonnal állítsa le Juhász Imre beadványának tárgyalását.

A szlovák parlament négy, a Szlovák Nemzeti Párt frakciójába tartozó képviselőjének a javaslata alapján a 150 fős pozsonyi törvényhozás 2007. szeptember 20-án 120 igen szavazattal hagyta jóvá azt a határozatot amely többek között a Beneš-dekrétumokból adódó jogi és tulajdoni viszonyok megkérdőjelezhetetlenségét, érinthetetlenségét és megváltoztathatatlanságát szögezi le. Ez a határozat az 1483/2007-es számot viseli, s ellene csak az MKP képviselői szavaztak.

A szlovák parlamenti határozat hatályon kívül helyezésére irányuló petícióról 2012. szeptember 20-án tárgyalt az EP illetékes bizottsága, amely úgy döntött, hogy napirenden tartja az ügyet, és Szlovákia álláspontját is kikéri a kérdésben.

MTI/para