Mára az anonimitásból a politikai palettáig is eljutott az extrémizmus Szlovákiában

2012. október 12. - 15:58 | Belföld

Az extrémizmus Szlovákiában az anonimitásból a polgári társulásokon keresztül fokozatosan eljutott a politikai palettára is.

Ezt tartalmazza a belügyminisztérium jelentése a szélsőségesség elleni harcról. A dokumentum szerint a szélsőséges csoportok a lakosság alkalmazkodni képtelen vagy szociálisan hátrányos helyzetű rétegeinek problémáit használják ki, hogy szerepet vállalhassanak a politikában. A helyi lakosok frusztrációját kihasználva láttatják magukat és demonstrálják nézeteiket.

Konkrét szubjektumok közül a 2011-es évről szóló jelentés a Szlovák testvériséget (Slovenská pospolitosť) említi, amely nacionalistának tartja magát, de nem állnak távol tőle a rasszista és xenofób nézetek sem.

Megemlítik, hogy a nacionalista szervezet mellett kiállt az Új Szabad Szlovákia (Nové Slobodné Slovensko) nevű társulás is, valamint a nem regisztrált Nemzeti ellenállás (Národný odpor) és Kiszucai dac (Kysucký vzdor) nevű mozgalmak.

A jelentés leírja, hogy a tavalyi évben megnőtt a szélsőségesek demonstrációinak száma, amelyek elsősorban a rendszerrel szembeni ellenállást, valamint a cigányellenességet hirdették.

A belügyminisztérium megállapította, hogy az ilyen tiltakozó akciók szervezése valamint a szélsőséges nézetek terjedése is elsősorban az interneten zajlik.

A rendőrség 242 szélsőséges nézetekből eredő bűncselekményt tart számon a 2011-es évből. Ezek közül 108-at sikerült felderíteniük, ami 44,6%-os arány. A 2010-es év ebből a szempontból sikeresebb volt, hiszen az esetek 92%-át sikerült felderíteni.

SME/SITA/para