Ellenzik a vasárnapi zárva tartást a kisvállalkozók

2012. október 13. - 15:25 | Belföld

A Szlovák Kisvállalkozók Szövetsége ellenzi a kiskereskedelmi egységek vasárnapi és ünnepnapi zárva tartásának bevezetését. Milan Kisztner, a Neuropea társaság képviselője közölte, hogy ez az intézkedés sokkal több kisvállalkozót érint, mint nagyvállalatot.

Állásfoglalásukban az áll, hogy a kisvállalkozók gyakran vasárnapokon vagy ünnepnapokon végeznek el bizonyos építkezési munkákat vagy szolgáltatásokat, mivel akkor van idejük az embereknek. A munkájuk elvégzéséhez így gyakran vasárnap szükséges nyersanyagot vásárolniuk. Éppen ezért úgy vélik, hogy a kisvállalkozók és kisiparosok tevékenységét mindinkább befolyásolná az ünnepnapi zárva tartás.

Hozzáteszik, hogy a kisvállalkozók ezeket a napokat használják fel tartalékaik feltöltésére is.

A szövetség leszögezi, hogy elismerik a dolgozók jogát vallási nézeteik kifejezéséhez, de ezt a munkáltató és a munkavállalók kollektív szerződéseibe is be lehet iktatni. A munkáltató ilyen esetben más alkalmazottakkal vagy brigádosokkal helyettesítené ezen dolgozóit, és nem kellene bezárnia kereskedelmi egységét. Mivel azonban ez az adminisztratív munka és a túlórázás terén megnövekedését segítené elő, ezért azt szeretnék, ha a Munkatörvénykönyvet aszerint változtassák, hogy ez mégse így történjen.

A parlament már vitát folytat az ünnepnapi és vasárnapi zárva tartásról.

SITA/para