Könnyű drogért könnyebb büntetést...

2012. október 14. - 20:29 | Belföld

Az igazságügyi minisztérium a Büntető Törvénykönyv tervezett reformja kapcsán arányosítani akarja a könnyű-drogok fogyasztásáért kiszabható büntetéseket is.

„Ehhez alapos elemzésre és számos, a gyakorlatban jelen levő szakértő bevonására van szükség. Bebizonyosodott, hogy a jelenlegi büntetések sok esetben feleslegesen kriminalizálják a fiatalokat, tönkreteszik a jövőjüket és a börtönök túltelítettségéhez is hozzájárulnak. Ám ez nem jelenti a marihuána teljes dekriminalizációját – inkább az alternatív büntetési módszerek megjelenését támogatjuk.“ - nyilatkozta a tárca szóvivője, Jana Zlatohlávková.

A kemény büntetések továbbra is megmaradnak a drogokkal kapcsolatos joghelyekben, azonban elsősorban a terjesztőkre és nem az átlagos használókra vonatkoznak majd, akik nem annyira büntetésre, mint inkább segítségre szorulnak a társadalom részéről.

A választási időszak elején még Robert Fico is megengedően nyilatkozott a marihuána részleges dekriminalizációjával kapcsolatban. Egyetemista diákok előtt tett nyilvánosan olyan kijelentést, hogy nem lesz ellene, ha Tomáš Borec igazságügyminiszter hasonló javaslattal áll elő. Fico mint szabálysértést kezelné a marihuána-fogyasztással kapcsolatos ügyeket.

A jelenleg érvényes büntetőkódex szerint három marihuánás cigarettáért három, tíz darabért pedig ötéves börtönbüntetés is kiszabható – ezt drákóinak, feleslegesnek – mi több, hatástalannak tartja Fico is.

„Ez nem működik. S ha valami nem működik, úgy valamit tennünk kell vele, találnunk kell más büntetési formákat a fiataloknak.“ - mondta Fico március végén.

A marihuána dekriminalizációját hosszabb ideje szorgalmazza az SaS is. A párt szóvivője szerint ilyen értelmű módosító javaslatot jövő év elején szándékoznak beterjeszteni a parlament elé. A Szabadság és Szolidaritás szerint is hatástalan és elégtelen a jelenlegi büntetési szemlélet.

„Az egyszeri marihuánafogyasztást azonos szinten büntetik, mint a hanyagságból elkövetett emberölést vagy a kemény-drogok fogyasztását, pedig a társadalmi veszélyessége ezeknek az eseteknek sokkal alacsonyabb. A konkrét eseteket figyelembe véve a jelenlegi felfogás akár a tanulmányok megszakításához, az érintett stigmatizációjához vezet, mely aztán a fiatal munkaerőpiac érvényesülését is akadályozhatja.“ - érvelnek a liberálisok. Így az SaS az öt grammig terjedő, fogyasztásra szánt marihuána birtoklását mint szabálysértést büntetné. Két gramm esetében pedig helyszíni elkobzás és feddés lenne a büntetés. 18 év alatt a kötelező preventív-nevelő programban való részvételre köteleznék a fiatalkorú jogi képviselőjét is.

Az SaS is keményen lépne fel a terjesztőkkel szemben, meghagyva az érvényes büntető-törvénykönyvi besorolást.

Ellenben az egy személy általi három tőig terjedő cannabis nevelését szintén dekriminalizálni szeretnék. E feletti szám esetén maradna a régi besorolás.

- sita/para -