Radičová: “Szerintem Dzurindának nincs ördögszarva és nem fekete...“

2012. október 14. - 16:39 | Belföld

Iveta Radičová a Markíza „Testreszabva“ című műsorában megismételte, nem kíván indulni a köztársaságielnök-választáson.

A volt kormányfő azt is elmondta nem a megtestesült patásként látja szarvakkal Mikuláš Dzurindát, az SDKÚ-DS korábbi elnökét.

„Dzurinda az a politikus, aki hatalmas problémákból vezette ki a szlovák politikát. Bevezette Szlovákiát az Európai Unió magjába, a csúcsra.“ - nyilatkozta Radičová, aki ezért becsüli a volt külügyminisztert. Ezzel magyarázta azt is, hogy miért nem pályázta meg még miniszterelnök korában az SDKÚ-DS pártelnöki posztját. Radičová úgy látja, nem kell valakinek egyszerre miniszterelnöknek és pártelnöknek is lennie.

Radičová megismételte, nem kíván indulni a köztársasági elnök-választásokon, még akkor sem, ha a közvélemény-kutatások adatai szerint jelentős a tetszési indexe e tekintetben.

„Felszólítom a közvélemény-kutató cégeket, hogy ne manipulálják a választókat nevem feltüntetésével a köztársasági elnök-választással kapcsolatban.“ - mondta. Hozzátette, hogy szilárdan kitart döntése mellett – nem indul sem ezen, sem más választásokon.

„Mindig hangsúlyt fektettem a tisztességre és a felelősségre a politikában. Úgy tartom felelősségteljesnek, ha miután nem tudtam négy éven át fenntartani a kormányt, meggyőzni az SaS-t, a SMER-t, hogy megváltoztassa álláspontját, akkor nem látok érvet a mellett, hogy a választókat arról győzzem meg: a jövőben lesz ilyen képességem.“ - nyilatkozta Iveta Radičová, aki saját bevallása szerint ismeri a politika mindkét arcát. Azt is, mely a törvényalkotás során a sikerekről szól, de azt is, mely a kulisszák mögötti megállapodásokat tükrözi.

Beismerte, hogy a miniszterelnöki székben töltött utolsó öt hónapban nagyon rosszul érezte magát, mivel Szlovákiában ekkor egyfajta hibrid parlamentáris-elnöki rendszer jött létre kormánya bukását követően. A súlyos válság közepette nem lehetett döntéseket hozni.

- sita/para -