A Híd nem ért egyet a volt környezetvédelmi miniszterek elleni vádakkal

2012. október 19. - 12:44 | Belföld

A Híd sajnálatát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a Legfőbb Ügyészség vádemelési javaslatot tett két volt környezetvédelmi miniszter, Miklós László (MKP) és Jaroslav Izák (SNS) ellen a 2004-ben a Magas-Tátrában bekövetkezett vihar kárelhárítása ügyében - közölte a Paraméterrel a Híd sajtóosztálya.

A Híd sajtóközleménye alapján a vita alapforrása a két egymással szemben álló törvény: a természetvédelmi törvény és az erdészeti törvény.

"Az egész ügyet képtelenségnek tartom és kiállok a két volt környezetvédelmi miniszter mellett. A főügyészség ok nélkül emel vádat ellenük, hiszen Miklós László és Jaroslav Izák betartották a törvényt. Ha valakit felelősségre lehet vonni a keletkezett gazdasági károkért, azok nem a volt miniszterek, hanem az akkori kormányfők lennének” – nyilatkozta az ügy kapcsán Nagy József, az előző kormány környezetvédelmi minisztere.

Törvényesen cselekedtek...

A volt miniszterek a törvény értelmében jártak el, amikor nem adtak fakitermelési engedélyt a Magas-Tátra vihar sújtotta erdőterületein, konkrétan a legmagasabb védelmi fokozattal bíró Tátrai Nemzeti Parkban.

"Mert míg a minisztereknek saját tárcájuk prioritásait, törvényeit kell szem előtt tartaniuk, addig a kormánynak, mint a miniszterelnök által vezetett kollektív és operatív döntéshozó államirányító szervezetnek az a feladata és jogköre, hogy az egyes szakminiszterek álláspontjait ütköztesse és ha indokolt, akkor azokat a magasabb társadalmi célok érdekében akár felül is bírálja. Például annak érdekében, hogy kivételeket kérvényezzenek egy minisztertől, akár annak személyes meggyőződése ellenére is, ha ezt a közjó így kívánja. Ezt a felelősséget azonban az egykori kormányfők nem vállaltak fel" - zárul a párt sajtóközleménye.

(parameter)