Marad a koncessziós illeték, továbbra is fizethetünk

2012. október 19. - 08:19 | Belföld

A Radičová-kormány 2013-tól törölte volna, de Ficoék "újra" bevezették. Havonta 4,64 €.

A parlament döntött: az állam a régi formában folytatja a Szlovák Rádió és Televízió jelenlegi finanszírozási rendszerét. A Radičová-kormány és a parlament tavaly októberben fogadta el Daniel Krajcer akkori kulturális miniszter javaslatát, mely szerint 2013-tól szűnt volna a meg a közszolgálati televízióért és rádióért (RTVS) fizetendő koncessziós illeték, melyet minden háztartás fizet - és a parlament mostani döntése szerint a jövőben is fizetni fog.

A Marek Mad'arič (Smer-SD) vezetése alatt álló kulturális minisztérium állásfoglalása szerint ezzel a döntéssel kívánják megőrizni a közszolgálati média függetlenségét. Vélekedésük szerint sokkal jobb, ha a lakosság fizeti a díjat, mert az aktuális kormány könnyen manipulálhatná a közszolgálati sajtót, ha azt az állami költségvetésből kéne finanszírozni.

"Az RTVS ráadásul egy univerzális, közérdekű szolgáltatást nyújt a lakosságnak, tehát természetes, hogy a lakosság ezt finanszírozza. Arról nem is beszélve, hogy ez meglehetősen pozitív hatással van a költségvetésre" - nyilatkozta korábban Marek Mad'arič kulturális miniszter.

4,64

A koncessziós illetéket azon magánszemélyeknek kell fizetniük, akik lakásukban vagy házukban fogyasztanak áramot. Rajtuk kívül minden olyan munkáltató is köteles a díj befizetésére, aki legalább három alkalmazottat foglalkoztat.

Az illeték befizetése alól mentesülnek azok, akik háztartásában súlyosan egészségkárosult személy él, vagy saját maguk egészségkárosultak - ezt azonban jelenteniük kell az RTVS-nek.

(sita/parameter)