BEBLAVÝ: Kevesebb pénz lesz az oktatásügyben...

2012. október 22. - 09:57 | Belföld

Az SDKÚ-DS képviselője, Miroslav Beblavý szerint a január 1-vel megkezdődő közigazgatási reform hatására az oktatásügy a mečiari-időszakhoz hasonló helyzetbe kerül.

A reform által a nyolc kerületi tanügyi hivatal a Belügyminisztérium hatáskörébe kerül majd át – azok költségvetésével és jogköreivel együtt.

A parlament a hatásköri átalakításról a múlt héten döntött. A nyolc kerületi tanügyi hivatal mellett további 56 egyéb hivatal vesztette el ezáltal az önállóságát. A hivatalokat a jövőben a megyeszékhelyen lévő körzeti hivatalok veszik majd át.

Beblavý szerint ehhez a modellhez hasonló működött Vladimír Mečiar kormánya időszakában a járási hivatalokban. Úgy látja, akkor is kontraproduktívnak bizonyult az átcsoportosítás, mivel az oktatásügy mindig a rövidebbet húzta a hivatalon belül, illetve folyamatos volt költségvetésének és vagyonának megkurtítása is.

„A belügy munkatársai és miniszterei mindig erről álmodtak, minden kormány alatt. Ám amiben különböztek az időszakok az az volt, hogy Mečiar után ez többé nem sikerült nekik.” – állítja Beblavý. A képviselő attól tart, az oktatásügyi tárcának most sem lesz elég jogosultsága, hogy megőrizze a szektor költségvetését.

Beblavýnak nem teszik, hogy újabb és újabb jogköröket vesznek el az oktatásügytől – szerinte kialakulhat egy olyan állapot, amikor a tanárok és a szülők már nem bízhatnak abban, hogy Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter az oktatásügy érdekeit védi a kormányon belül.

Szerinte a közigazgatási reform következtében az egyedüli megtakarítás az lesz, hogy nyolc kerületi hivatali vezető és néhány titkárnő elveszti az állását.

„Meg vagyok győződve róla, hogy egy vagy két hónapon belül bebizonyosodik, hogy ezzel a lépéssel sokkal többet veszít az oktatásügy, mint amennyit nyer.” – mondta Beblavý.

- sita/para -