Csekély büntetést fizetett a volt ŠtB-ügynök, amiért rátámadott Tomáš Janovicra

2012. október 24. - 09:25 | Belföld

40 eurós bírság kifizetésére kötelezték Drahoslav Machalát, aki még áprilisban támadt rá a neves szlovák íróra és feleségére az utcán.

Ő és fia is cáfolták a támadás tényét. Az ifjabbik Machala, Lukáš, most is azt állítja, apja nem hazudott, a támadás nem történt meg, amit szerinte az utcai térfigyelő kamerák is igazolnak. Hogy miért nem fellebbeztek a büntetés ellen, azt nem árulta el. Apja hallgat.

A Pozsonyi Körzeti Hivatal a rendőrségtől kapott információk alapján egyértelmű végkövetkeztetésre jutott, miszerint Machala kisebb testi sértéssel szándékosan vétett a polgári együttélés ellen. Ezért 40 eurós büntetést rótt ki a volt kommunista titkosügynökre.

A legmagasabb bírság 99 euró lehetett volna, figyelembe vették azonban, hogy első alkalommal követett el szabálysértést.

Tomáš Janovic úgy reagált, hogy örül annak, hogy kiderült az igazság. Hozzátette, nem réti, hogy egy szimpla bocsánatkérés helyett Machala miért megy el addig, hogy össze-vissza hazudozik.

Az író még mindig mérlegeli, hogy Machala ellen pert indít a polgári bíróságon. Ő maga egyébként a Sme-től értesült a bírság kiszabásáról. A körzeti hivataloknak a törvény szerint szabálysértés esetén nem kötelességük értesíteniük a károsultat, csak bűncselekménykor. A kormány azonban ennek megváltoztatását tervezi.

Machala a Szlovák Posta pozsonyi főépülete előtt támadott rá az idős házaspárra. Janovic elmondta, hogy ez már máskor is előfordult, most is elsőként vulgárisan ócsárolta őt. Ő válaszul annyit közölt vele, hogy adja át üdvözletét Pamírnak - ez volt Machala fedőneve az ŠtB-nél.

Machala a rendszerváltás után a HZDS jobbszélső szárnyához tartozott, könyvet írt Ivan Gašparovičcsal folytatott beszélgetésekről, beszédeket írt Vladimír Mečiarnak és Robert Ficonak is.

SME/para