Öt év alatt csaknem megduplázódott Szlovákia államadóssága

2012. október 25. - 19:48 | Belföld

Az elmúlt öt év alatt majdnem duplájára nőtt, az idei évben pedig a tavalyihoz képest 9 százalékkal emelkedett Szlovákia bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államadóssága - derül ki az Eurostat statisztikáiból, valamint a szlovák kormány által már jóváhagyott jövő évi költségvetés tervezett sarokszámaiból.

Az államadósság ez év végére várhatóan eléri az ország bruttó nemzeti termékének az 52,2 százalékát. Ez abszolút összegben megközelítőleg 37,4 milliárd eurót tesz ki.

Az Eurostat adatai szerint Szlovákia GDP arányos államadóssága a 2011-es év végén 43,3 százalék - 29,9 milliárd euró - volt, így a növekedés mértéke egy év alatt 8,9 százalékot tett ki. Az adósság 2008-ban még a GDP 28 százaléka volt. Az arány egy évvel később már 35,6 százalék, ami 2010-ben 43,3 százalékra emelkedett.

Fico nem fogta vissza magát

Gál Zsolt gazdasági elemző szerint Szlovákia államadósságának alakulásában 2009-ben állt be radikális változás, azután, hogy a "válságévet" követően Robert Fico első kabinetje nem fogta vissza eléggé a költségvetés kiadási oldalát.

"Akkor hatalmas - a GDP 8 százalékát kitevő - államháztartási hiány alakult ki, ez jelentette a fordulópontot, hiszen addig az államadósság a bruttó nemzeti termékhez képest csökkent" - mondta az MTI-nek Gál Zsolt. Hozzátette: 2010-ben és 2011-ben ugyan lassult az adósságállomány növekedésének üteme az alacsonyabb - a GDP 5 százalékának megfelelő - államháztartási hiány miatt, de az idén már alig sikerült csökkenteni a közkiadások deficitjét.

A szlovák kormány idei évre vonatkozó pótlólagos konszolidációs intézkedéseinek köszönhetően az ország várhatóan tartani fogja a 4,6 százalékos költségvetési hiánycélt, a jövő évi jóváhagyott költségvetés tervezet pedig 2,9 százalékos hiánnyal számol. Annak ellenére, hogy a kormány a közkiadások GDP-hez viszonyított hiányát 2014-ben 2,4 százalékosra, 2015-ben pedig 1,9 százalékosra tervezi, az államadósság mértéke tovább nő majd. A 2013 és 2015 közötti időszakra előirányzott költségvetési tervek szerint az államadósság 2013-ban a bruttó nemzeti termék 54,9 százalékára nő, majd 2014-ben 55,8 százalékra, 2015-ben pedig 56 százalékra emelkedik.

A "mentőöv" sokat tesz...

"Az idei évben az államadósság elmélyüléséhez részben, mintegy ötödével hozzájárult az is, hogy Szlovákia hitelből fedezi az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az eurós mentőöv létrehozása miatt rá háruló kiadásokat is" - mutatott rá az elemző. Ugyanakkor Gál Zsolt szerint a szlovák államadósság folyamatos emelkedésének fő oka az állandósult túlköltekezés, amihez a GDP növekedésének a korábbinál lassabb üteme párosul.

Már van "plafon"

Szlovákiában az államadósság növekedésének megfékezése céljából az idén alkotmányerejű jogszabályt fogadott el a törvényhozás. Az "adósságfék törvényként" emlegetett szabályozás a GDP 60 százalékában szabja meg az államadósság plafonját, de már az 50 százalékot meghaladó arány esetén is szankciókat érvényesít. A törvény viszonylag széles eszköztárral rendelkezik. Ezek legenyhébbike az, hogy a pénzügyi tárca vezetőjének a parlament előtt kell bemutatnia az adósság csökkentése érdekében megvalósítandó javaslatokat. A komolyabb szankciók sorában viszont már az egyes költségvetési tételek befagyasztása valamint a kabinettel szembeni bizalmi szavazás is megtalálható.

(MTI)