Pénzügyi csoportok juthatnak hozzá a gazdák földjeihez?

2012. október 30. - 19:54 | Belföld

Simon Zsolt volt mezőgazdasági miniszter szerint felháborító, hogy a gazdák ezentúl nem vásárolhatnak részletre termőföldet.

A szlovákiai gazdák az eddigi gyakorlat szerint részletfizetéssel is vásárolhattak termőföldet, Simon Zsolt (Híd) információi szerint azonban ezt a lehetőséget a mezőgazdasági minisztérium hamarosan megszünteti.

"A miniszter úr valószínűleg úgy gondolja, olyan gazdagok a szlovákiai gazdák, hogy akármikor előhúznak több tízezer eurót a zsebükből, és fizetnek" - jelentette ki Simon Zsolt a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A Híd politikusa elmondta: 2011 januárjától van érvényben az a minisztériumi rendelkezés, amely lehetővé teszi a Szlovák Földalap számára, hogy értékesítsék azon földeket, amelyeken gazdálkodás folyik, vagy mezőgazdasági épületek állnak. A gazdáknak eddig lehetőségük volt három éves részletfizetésre is, de Simon Zsolt információi szerint Ľubomír Jahnátek (Smer) mezőgazdasági miniszter hamarosan módosítja a rendelkezést - és megszűnik a részletfizetés.

Különböző pénzügyi csoportok érdekei...

Simon meggyőződése, hogy a minisztérium ezzel különböző pénzügyi csoportokat kíván földhöz juttatni. "A szlovákiai gazdák ezzel hátrányba kerülnek, és egy harmadik fél akár ki is vásárolhatja alóluk a termőföldet" - fűzte hozzá a korábbi miniszter.

Az idei termés nem volt túl jó, ezért a gazdáknak jelenleg nincs sok "felesleges" pénzük, és csak kevesen tudnak költeni földvásárlásra. "A Szlovák Földalap felajánlja valaki másnak, aki azonnal fizet. A gazda pedig azt veszi csak észre, hogy az istálló marad, a jószágok maradnak, csupán a földet vásárolta ki alóla valaki más" - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A minisztérium tagad

"Az eddig érvényes rendelkezés több helyen nem volt elég világos, főként a polgári törvénykönyv szempontjából. A szóban forgó rendelkezés törlése után is lesz lehetőség a részletfizetésre" - közölte a TASR hírügynökséggel Magda Tóth Želeňáková, az agrárügyi tárca szóvivője.

A szóvivő elmondása szerint egyes rendelkezéseket valóban törölnek, de csakis a gazdák érdekében végzik a módosításokat, és állítólag több mint három éves részletfizetésre is lehetőség lesz.

(tasr/parameter)