Senkit nem büntetnek meg Daniel Tupý hét évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében

2012. november 1. - 09:42 | Belföld

Leállították a büntetőeljárást Daniel Tupý ügyében. A felderítetlen, szörnyű gyilkosság óta már közel hét év telt el.

Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő közölte, hogy a büntetési rendszabályzat szerint az eljárás leállítandó, amennyiben nem derült fény olyan bizonyítékokra, amelyek alapján konkrét személy ellen vádat lehetne emelni.

A 21 éves diák gyilkosa máig ismeretlen. A rendőrség és az ügyészség korábban vádat emelt az ügyben Richard Hrotko ellen, azt azonban bizonyítékok hiányában ejtették is.

A határozat, amely alapján megszüntették az eljárást, augusztus 24-i keltezésű. A rendőrségi szóvivő elmondása szerint azonban a hatóságok az elmúlt 12 hónapban is dolgoztak az ügyön.

2005. november 4-én, a szemtanúk szerint egy csoport neonáci fiatal támadott rá a pozsonyi Tyrš rakparton a diákokra. Tupý meggyilkolásán kívül további hat személy megsérült, egyikük súlyosan. Daniel Tupýt nyolcszor szúrták meg.

Robert Kaliňák belügyminiszter 2008 februárjában jelentette be, hogy a rendőrség kézre kerítette a gyilkosát. Egy évre rá öt személyt állítottak bíróság elé, akit a diákok elleni támadással vádoltak, közülük egyiket a gyilkossággal. A gyanúsítottak állítólag közel álltak a pozsonyi alvilágban hírhedt Piťo-bandához.

A tanúk a bíróságon megváltoztatták korábbi vallomásukat, a nyomozóknak pedig egyéb közvetlen bizonyítékuk nem volt. A tárgyalás a felmentésükkel ért véget. Az ügyészség először fellebbezett a felmentő ítélet ellen, később azonban ezt visszavonta.

SME/para