Indul Mikuláš Vareha gigacsalásának bírósági pere

2012. november 4. - 10:46 | Belföld

Hétfőn kezdődik Mikuláš Vareha hatalmas adó- és biztosítási csalási ügyének főtárgyalása a besztercebányai Specializált Büntető Bíróságon.

A speciális ügyész adórövidítéssel, illetve az adóelvezetés elmulasztásával vádolja a zempléni vállalkozót.

A vád a 414 millió szúval, illetve 55 millió almafa oltószemmel való kereskedelmet foglalja magába, amelyet Vareha 11 saját vállalkozása bonyolított le egymás között. A teljes okozott kár 58 millió euróra rúg, amelyből mintegy 57,5 millió az adórövidítés, és félmillió az illetéktelen ÁFA-igénylés.

Amennyiben bűnösnek találják a vállalkozót, 16 év börtön várhat rá.

A Mikuláš Varehával való együttműködéséért Szlovákiában jogerősen elítélték Molnár Mihály magyar állampolgárságú vállalkozót. A bazini Specializált Büntető Bíróság öt év börtönre ítélte az adórövidítésben való bűnrészességért. Molnár az ügyésszel már az eljárás előkészítő szakaszában megegyezett a büntetés mértékében, amit a bíróság is jóváhagyott.

Molnár azoknak a társaságoknak volt az ügyvezetője, amelynek segítségével Vareha a több millió oltószemet beszállította. Ezekre a fiktív ügyletekre mintegy 20 számlát állítottak ki 2009 májusa és 2010 januárja között. Az üzlet azonban csak papíron valósult meg a nyomozó szervek észlelései szerint. A külföldi férfi ezáltal mintegy 19 millió eurónyi adórövidítést érhetett el.

A Vareha elleni vádirat 83 kötetből áll, maga a vád pedig 72 oldalt tesz ki, amelyből a bűncselekmény tényalapját képző cselekedeteket 16 oldalon taglalják. Az ügyész elmondta, pályafutását tekintve ez rekord. A bűncselekményeket 2002 és 2011 között követték el, elsősorban a Tőketerebesi járásban.

SITA/para