A. Nagy: Hitelek és végrehajtók a kisebbségi kultúra-finanszírozásban

2012. november 4. - 20:12 | Belföld

A. Nagy László szerint kritikus állapotban van a kisebbségi kultúra, összehasonlítva az elmúlt 20 év tapasztalatával.

A kormánybiztos szerint a jóváhagyott 1395 pályázatból még több száz nem valósulhatott meg, mivel még nem írták alá a támogatási szerződést és nem kapták meg a támogatást.

„Ezt a kritikus állapotot több körülmény idézte elő. A kormányváltás, a támogatási rendszer megváltoztatása.” – állapította meg A. Nagy hozzátéve, hogy 2011-ben a kormányalelnök foglalkozott a támogatásokkal, majd a kormánybiztos vette azt át – az átmenet pedig bonyolult volt.

„Az tény, hogy én mint kormánybiztos szeptember 1-ig elvégeztem a feladatomat. Jelenleg még a szerződések ellenőrzése zajlik a kormányhivatal öt osztályán, ez a folyamat pedig hosszadalmas.” – mondta A. Nagy, aki emlékeztetett, hogy a Kormányhivatal Kisebbségi Bizottsága októberben maga is kifejezte elégedetlenségét és kérte a folyamat meggyorsítását és a támogatások mielőbbi kifizetését.

„A múltban hosszú éveken keresztül a Kulturális Minisztérium folyósította a támogatásokat és ő is felelt értük. Jelenleg a Kormányhivatalban, az én aláírásom után még további öt osztály ellenőrzi a szerződéseket. Azokat végső soron a hivatal elöljárója írja alá. A kormány kisebbségi kormánybiztosának nincs perdöntő jogosultsága, csak tanácsadó szerv.” – magyarázta A. Nagy, aki szerint a jelenlegi állapota jövőben bonyolult helyzetet teremthet.

„Már előkészítettük a 2013-as év felhívását a kisebbségi kultúra támogatására, melyet november közepén teszünk közzé.” – árulta el hozzátéve, hogy az új pályázatokat május végéig szeretnék jóváhagyni és lebonyolítani.

A. Nagy László szerint a jelenlegi helyzet súlyos hatással van a kisebbségi kultúrára, mivel a kisebbségi szervezetek elsősorban a kormánytámogatásból tartják fenn magukat.

„A jelenlegi helyzet olyan, hogy a kulturális rendezvények és a könyvkiadói tevékenység is hitelből valósult meg. Sok szervezetnek gondot jelent a fennmaradás, sokak ellen pedig végrehajtási eljárás folyik.” – mondta A. Nagy.

„A hivatalom alig száz napja jött létre, de szeptember végéig nem rendelkeztem a megfelelő jogosultsággal. A törvény egyértelműen fogalmaz: az erre az évre szánt támogatásokat december végéig meg kell valósítani, ellenkező esetben ezek elvesznek.” – világította meg a helyzetet A. Nagy László kormánybiztos kifejezve elégedetlenségét azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy néhány 100 ezer eurónyi támogatást elveszítsenek a támogatottak, hogy az visszakerüljön az állami költségvetésbe.

„Ez az állapot veszélyezteti a kisebbségi kultúra finanszírozásának status quoját.” – zárta A. Nagy.

- sme.sk/para -