Bugár-interjúval FRISSÍTVE: Távozhat a kisebbségi kormánybiztosi posztról A. Nagy László

2012. november 5. - 15:25 | Belföld

Amennyiben a hétvégéig nem sikerül rendezni a kisebbségi kultúrák támogatásának ügyét, A. Nagy László lemond posztjáról – nyilatkozta a Paraméternek Bugár Béla. A Híd elnöke szerint valós kompetenciák és döntéshozatali jogok nélkül nincs értelme a kisebbségi kormánybiztosi posztnak. Bugár Bélát  –  aki az ügy rendezése érdekében találkozót kért Robert Fico miniszterelnöktől  – a kialakult helyzetről kérdeztük.

November eleje van és a pályázók jelentős része még azt sem tudja, hogy megkapja-e a kisebbségi kultúra támogatására kért összeget. Hogyan alakult ki ez a helyzet?

A mai napig a csaknem 1400 pályázat fele rendeződött, a másik feléből kb. 100 pályázó már megkapta az értesítést, de 600 pályázatot még alá sem írt Igor Federič, a kormányhivatal vezetője. Márpedig az ő aláírása kell ahhoz, hogy a pályázatok érvényesek legyenek és a támogatások kifizetésre kerülhessenek. Kb. másfél hónappal ezelőtt voltam utoljára ebben az ügyben Robert Fico miniszterelnöknél, és figyelmeztettem arra, hogy ez így nem mehet tovább. Nem ebben egyeztünk meg. Akkor felgyorsult a pályázatok elbírálása. Addig a hivatalvezető napi 10 pályázatot írt alá, ezt követően napi 20-at. Ennek ellenére a mai napon (november 5.) hangsúlyozom, még 600 pályázat lóg a levegőben, és ha ezeket ilyen tempóban fogja aláírni, akkor december végéig sem végez. Márpedig a pályázatokkal akkorra már el is kell számolni.

De ennél is nagyobb baj, hogy abban a pillanatban, amikor az úgynevezett hatásköri törvényt a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta, hirtelenjében mintha semmissé vált volna  amiben megegyeztünk az úgynevezett statútum  –, és Igor Federič úgy változtatta meg a kormányhivatal belső szervezeti struktúráját, hogy valójában a hatáskörök nagy részét a saját hivatala alá vonta. Például abban egyeztünk meg, hogy A. Nagy Lászlónak, mint a kisebbségi kormánybiztosnak a statútum alapján joga lesz ellenőrizni akár a kisebbségi nyelvhasználati törvény betartását is. Ezt a jogkört azonban a hivatalvezető végül kivette a kezéből. Ezért három hete bejelentkeztem a miniszterelnökhöz, várom, hogy fogadjon.

Ha ez így marad tovább, akkor minket a kormánybiztosi poszt egyszerűen nem érdekel, A. Nagy László le fog mondani, mert nem ebben egyeztünk meg.

Abban egyeztünk meg, hogy A. Nagy László a kisebbségi léttel kapcsolatos kulturális, oktatásügyi dolgokat maga vagy az adott tárcavezetővel  pl. az oktatásügyi vagy a kulturális miniszterrelközösen, hatékonyan fogja intézni. Ehhez képest most már hatodszor fogok találkozni ebben az ügyben a kormány elnökével, mert a rendszer nem a megegyezésünk alapján működik.

Tehát Igor Federič valójában a kormányhivatal vezetőjeként semmibe veszi két pártelnök egyezségét. Sem a pártnak, sem A. Nagy Lászlónak, de a szlovákiai magyarságnak sem érdeke, hogy kompetenciák és valós eszközök nélküli posztunk legyen. Az egyik oldalon tartjuk a hátunkat azért, amiért nem mi felelünk, mert nem a mi felelősségünk, hogy a kormányhivatal vezetője húzza-halasztja a kulturális támogatásoknak az aláírását. A másik oldalon pedig nem tudjuk segíteni pl. a kulturális szervezeteket, de az oktatásügyben sem tudjuk elérni, amit szeretnénk, mert a statútumot nem tartják be.

Mivel indokolják a kormányhivatalban a késést és ezt a lassú tempót? Amennyiben a pályázók az év végéig nem tudnak elszámolni a pénz felhasználásával, az összeget vissza kell adni.

Indoklás valójában nincs. Igor Federič egy hivatalnok, aki mindent szigorúan ellenőriz. A kulturális támogatások úgy működnek, hogy leadják a pályázatot, ezt az illetékesek kiértékelik, mindent átnéznek, átrágnak, javasolnak, aláírnak. Miután ezt A. Nagy László hivatala megcsinálta, mindezt még egyszer elvégzi Igor Federič úr is. Az lehetetlen, hogy minden egyes projektet kétszer nézzenek át. Akkor csinálja csak a kormányhivatal vezetője, mi pedig kilépünk az egészből, és nem a mi felelősségünk lesz.

Novemberben már ki kellene írni az új pályázatokat 2013-ra. Azok nem is tudnak majd pályázni, akik nem tudják elszámolni a 2012-es pályázaton nyert pénzt.

Amíg nem tudunk leülni a kormány elnökével és ezt nem tudjuk végigtárgyalni, ebben a témában sem tudunk lépni. Mert ha marad a jelenlegi állapot, az idei pályázók egy része jövőre nem tud majd pályázni. Ezért mi felelősséget nem vállalunk. Akkor el kell mondanunk akár a sajtó nyilvánossága előtt, hogy a Fico-kormány tönkre akarja tenni a kulturális szervezeteket. De remélem, nem ez a céljuk.

Mennyi időt ad még a tárgyalásoknak?

Ez a hét a végső határidő. Amennyiben ezen a héten  nem tudunk találkozni, akkor A. Nagy Lászlónak és a Hídnak nem marad más lehetősége, minthogy azt mondjuk, "Köszönjük szépen, ennyi volt". És ezt hivatalosan be is jelentjük.

Amikor önök elfogadták ezt a posztot, nagyon sokan azzal vádolták a Hídat, hogy kizárólag a pénz, tehát a támogatások odaítélésének lehetősége érdekli a kisebbségi kormánybiztosi posztban. Amennyiben A. Nagy László távozik, nem jelenti majd azt, hogy a kritikusoknak volt igazuk?

Mindenki magából indul ki. Azok, akik ezzel vádoltak, valószínűleg csak ezért vállalták volna. Ezért említettem az interjú elején, hogy az egyik dolog a kulturális támogatás, a másik a hatáskörök kérdése. Ha nem lesz a kormánybiztosnak hatásköre, ha még a kulturális támogatásokba bele is tud szólni, sőt, tudná irányítani, hatáskör nélkül nem működik semmi. Tehát nekünk nem kell egy poszt csak azért, hogy ott lehessünk. Ennek csak akkor van értelme, ha olyat tudunk letenni a közösség asztalára, amire mindenki azt mondja, hogy erre szükség volt.

A mi elképzelésünk az volt, hogy azokból a hatáskörökből, amelyeket Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes idejében sikerült kiépíteni, a legtöbbet mentsük meg. És ez a statútumba bele is került. Federič úr azonban ezt egy tollvonással megváltoztatta. És ha ez így marad, akkor nincs ott mit keresnünk.

A kormányhivatal vezetője a kormánybiztost kárhoztatja

Hírportálunk elküldte a kisebbségi kultúra támogatásával kapcsolatos kérdéseket a kormányhivatal vezetője, Igor Federič irodájába is. A válaszokat itt közöljük:

A pályázati bizottságok 2012 márciusában és áprilisában üléseztek. Mivel ezek eredményét a kormányhivatal vezetőjének irodája két hónap múlva sem kapta meg, és a kisebbségi kormánybiztos nem juttatta el hozzánk egyetlen szerződés tervezetét sem, 2012. július 19-én levélben fordultunk a kormánybiztoshoz, amiben a késés veszélyeire figyelmeztettünk és arra, milyen gondok adódhatnak, amennyiben a megítélt összegeket a pályázók nem használják fel időben.

A kormánybiztostól 2012. augusztus 30-án kaptuk meg az első szerződés tervezeteket, az első utalást 2012. szeptember 11-én hajtottuk végre. A mai napig, tehát 2012. november 5-ig a 915 aláírt pályázatból kb. 780 pályázónak utaltuk át a megítélt összeget mintegy 2 361 850 euró értékben. Ez azt jelenti, hogy 47 munkanap alatt 915 pályázatot ellenőriztünk és dolgoztunk fel az összesen 1352 projektből, amelyeket folyamatosan küldünk az érintetteknek. Természetesen ezt a munkát a kormányhivatal egyéb más teendői, pályázati értékelések mellett végzi.

A kormányhivatal az 502/2001-es törvény alapján köteles minden egyes utalásnál pénzügyi ellenőrzést is végezni.

A vállalkozói szférába átutalt összegeket az 1998/2006-os törvény alapján kötelesek vagyunk az állami támogatásról szóló rendeletek értelmében külön is megvizsgálni. Ezek a szubjektumok csak akkor kaphatnak támogatást, amennyiben az elmúlt 3 évben  az állami támogatás mértéke esetükben nem haladta meg a 200 ezer eurót. Az 1395 pályázatból kb. 140 érkezett a vállalkozói szférából. Kb. 40 kérvény, amiket 4 szubjektum nyújtott be, nem teljesíti az állami támogatásról szóló rendelet feltételeit.

-para-