Csökkennek az ingatlanárak Szlovákiában

2012. november 5. - 16:32 | Belföld

Az elmúlt négy év alatt összesen 20 százalékkal csökkent Szlovákiában a lakóingatlanok piaci ára - olvasható a Poštová Banka elemzésében.

"Szlovákiában a lakások és a házak ára a válság kezdete óta egyötödével csökkent, és az áresés trendje tovább folytatódik" - mutatott rá Eva Sadovská, a pénzintézet munkatársa az elemzésben. Hozzátette: 2012 első félévében a lakáscélú ingatlanárak 2,6 százalékkal csökkentek Szlovákiában.

Az Eurostat aktuális adataira hivatkozó elemzés megállapítja: bár Szlovákiában több éve folyamatos az érintett ingatlanok árának visszaesése, az árcsökkenés mértéke az idei év első hat hónapjában jelentősen kisebb volt, mint több nyugat-európai országban. Rámutatott: az Európai Unión (EU) belül a lakáscélú ingatlanok ára a legnagyobb mértékben Írországban (15,4 százalékkal) valamint Spanyolországban (13,5 százalékkal) csökkent. A kelet-európai országok közül a legnagyobb árcsökkenés (9,2 százalék) Romániában volt. Az idén az első hat hónapban az EU-ban átlagosan enyhén olcsóbbá váltak a lakáscélú ingatlanok, az eurózónában pedig hasonló mértékű árnövekedést tapasztaltak.

A szlovák központi bank (NBS) adatai szerint 2012 első félévének végén Szlovákiában a lakáscélú ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 1231 eurót tett ki. A legdrágábbak Pozsony megyében voltak a lakásárak (1651 euró négyzetméterként), legolcsóbban pedig Nyitra megyében lehetett lakáscélú ingatlant vásárolni (623 euró/négyzetméter).

A banki elemzés a felsorolt adatokkal összefüggésben megállapítja: az elmúlt néhány évben jelentős mértékben nem változott Szlovákiában a lakosságnak a régiónkénti átlagárhoz és havi bevételhez viszonyított "ingatlanvásárlási ereje". Az adatok alapján az első félév végén Trencsén megye lakosai voltak a legjobb helyzetben, ebben a régióban ugyanis egy havi átlagbérből 1,04 négyzetméternyi lakás célú ingatlant vásárolhattak volna. A lista végén - a legmagasabb átlagbéreket és ugyanakkor legmagasabb ingatlanárakat kimutató - Pozsony megye helyezkedett el, az ebben a régióban lakók 0,61 négyzetméternyi lakás célú ingatlant vehettek volna egy havi bérükből.

- mti/para -

Címkék: ingatlanárak